Andorra

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Displaying 1 - 1 of 1

Naam erfgoed:

Madriu-Claror-Perafitavallei

Foto 1

Madriu-Claror-Perafitavallei

Beschrijving erfgoed

De Madriu-Claror-Perafitavallei is een vallei en het op een na grootste waterbekken van Andorra. Het gebied heeft een oppervlakte 4247 hectare, waarmee het ongeveer 9{1868778b0ef24ece00e53609969dad8c6294dc3368eeee3e76a20c812951949f} van de totale oppervlakte van de ministaat Andorra beslaat. Het bergachtige gebied omvat vele ijzige landschappen, klippen en gletsjers. Daarnaast zijn er nederzettingen waar de inwoners nog steeds leven volgens een traditionele wooncultuur in de bergen.

In 2004 werd de vallei toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. In 2006 werd het beschermde gebied nog verder uitgebreid. Dit omdat de bewoners en de nederzettingen in de vallei een uitzonderlijk voorbeeld zouden zijn van een traditionele levenswijze en interactie met de omgeving. Volgens UNESCO vormt de Madriu-Claror-Parafitavallei een unieke weergave van de manier waarop de bewoners, ondanks de beperkte hoeveelheid aan grondstoffen in staat waren een leefbare cultuur op te bouwen in de Pyreneeën, door een traditioneel, 700 jaar oud, systeem van communale landbewerking.

Land(en)

  • Andorra

Continent

  • Afrika

UNESCO-Regio

  • Arabische Staten

Soort erfgoed

Cultuurerfgoed

Bedreigd?

Nee

Coordinaten

42° 30′ NB, 1° 36′ OL

UNESCO-volgnummer

1160

Inschrijvingsjaar

2004

Uitbreidingsjaar

2006

Criteria

  • V. het is een bijzonder voorbeeld van een traditionele menselijke bewoning of landgebruik, dat een cultuur (of culturen) vertegenwoordigt, in het bijzonder wanneer het kwetsbaar is geworden ten gevolge van onomkeerbare veranderingen

Criteria uitleg

Sinds 2005 is er één set van 10 criteria, waarbij een erfgoed aan minimaal één moet voldoen.
Erfgoed criteriapunten:

Landinformatie:

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Andorra

Volkslied:


Afbeelding 1

Geografie

Andorra is een dwergstaat in het zuidwesten van Europa, in de oostelijke Pyreneeën en begrensd door Frankrijk en Spanje. Het geïsoleerde land is tegenwoordig vooral afhankelijk van toerisme en zijn status als 'belastingparadijs'. Andorra is geen lid van de Europese Unie. De officiële taal is Catalaans. Andorra kan gezien worden als het laatste onafhankelijke overlevende gebied van de Marca Hispanica (Spaanse marken), de bufferstaten die werden gesticht door Karel de Grote om de islamitische Moren tegen te houden en ze toegang tot christelijk Frankrijk te beletten.
Tot de in 1993 aangenomen grondwet kende Andorra's politieke stelsel geen duidelijke scheiding van de uitvoerende, wetgevende en rechtsprekende macht. Andorra is een soevereine parlementaire democratie, die het historische bestel met twee coprinsen als staatshoofden behoudt, maar het regeringshoofd de uitvoerende macht biedt. De twee coprinsen regeren gelijkwaardig met beperkte bevoegdheden die geen veto over overheidshandelingen omvatten. Zij worden in Andorra vertegenwoordigd door een afgevaardigde.

Wetenswaardigheden

Het overgrote deel van de Andorrezen is katholiek. Andorra kent een hoge welvaart; de levensverwachting ligt hoger dan 80 jaar en samen met Japan kent Andorra de laagste kindersterfte ter wereld.
De verschillen tussen de Andorrese keuken en die van nabijgelegen Catalaanstalige gebieden zoals Cerdanya en vooral Alt Urgell, waarmee Andorra sterke culturele banden heeft, zijn beperkt. De Andorrese gastronomie is tot de Catalaanse keuken te rekenen, al kent Andorra bijkomende Franse en Italiaanse invloeden, zoals de gewoonte om vis en vlees met saus te serveren, of het gebruik van pasta's.

Bezienswaardigheden:

Madriu-Claror-Perafitavallei

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Vakantiemogelijkheden:

No entries match your request.