WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Displaying 1 - 1 of 1

Naam erfgoed:Scheepswerf van Antigua en verwante archeologische sites

Foto 1

Scheepswerf van Antigua en verwante archeologische sites

Beschrijving erfgoed

De scheepswerf van Antigua en verwante archeologische sites is een historische site op het Caribische eiland Antigua. De site is een oude haven en scheepswerf aangelegd en gebruikt door de Royal Navy in een belangrijk deel van de hele periode van de Britse kolonisatie tot aan de onafhankelijkheid van Antigua en Barbuda in 1981. De scheepswerf, en de plaats, worden Nelson's Dockyard genoemd, als herinnering aan de Britse admiraal Horatio Nelson die hier zelf verbleef en leefde van 1784 tot 1787. De werf is gebouwd in een natuurlijke diepe inham in een smalle baai die de English Harbour wordt genoemd op de zuidkust van het eiland. De baai, bijkomend beschermd door de omliggende heuvels, beschermde de vloot tegen tropische orkanen en liet toe de zeestraat tussen Antigua en het hoofdeiland van het Franse Guadeloupe te overzien. De locatie ligt op het eiland in de parish Saint Paul.

De eerste referentie naar gebruik van de inham dateert uit 1671. In 1704 was er een fort ter verdediging, in 1707 was het een aanlegplaats voor schepen en in 1723 werd de eerste scheepswerf ingericht. Tussen 1740 en 1855 werd de haven en werf verder uitgebouwd met bouwwerken in georgiaanse architectuur met de inzet van veel Afrikaanse slaven. In 1889 verliet de Royal Navy de locatie. Het verval van de site werd sinds 1951 aangepakt door de Britse lokale vrijwilligersorganisatie Society of the Friends of English Harbour, ook na de onafhankelijkheid van Antigua en Barbuda.

Land(en)
  • Antigua en Barbuda
Continent
  • Noord-Amerika
UNESCO-Regio
  • Latijns-Amerika en Caraïben
Soort erfgoed

Cultuurerfgoed

Bedreigd?

Nee

Coordinaten

17° 00′ 30″ NB, 61° 45′ 52″ WL

UNESCO-volgnummer

1499

Inschrijvingsjaar

2016

Criteria
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • VI. het is direct of tastbaar verbonden met gebeurtenissen of levende tradities, met ideeën, of geloof, met artistieke en literaire werken van bijzondere universele betekenis (de commissie beschouwt dit criterium alleen als toepasbaar in bijzondere omstandigheden en alleen in combinatie met een ander cultureel of natuurlijk criterium op de lijst)
Criteria uitleg

Sinds 2005 is er één set van 10 criteria, waarbij een erfgoed aan minimaal één moet voldoen.
Erfgoed criteriapunten:

Landinformatie:

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

No entries match your request.

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Vakantiemogelijkheden:

No entries match your request.