Barbados

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Displaying 1 - 1 of 1

Naam erfgoed:

Historisch centrum van Bridgetown en zijn garnizoen

Foto 1
Foto 2Foto 2
Foto 3Foto 3

Historisch centrum van Bridgetown en zijn garnizoen

Beschrijving erfgoed

Het historische Bridgetown en haar Garnizoen zijn een mooi voorbeeld van koloniale architectuur. De goed bewaard gebleven oude stad - gebouwd in de 17e, 18e en 19 eeuw - getuigt van het uitbreidende Atlantische koloniale rijk van Groot Brittannië. De versterkte havenstad werd het middelpunt van de Britse handel in Zuid-Amerika als opslagplaats voor goederen en tot slaaf gemaakte personen. Er is ook een militair garnizoen bestaand uit een groot aantal historische gebouwen. Het gebied heeft een kronkelig stadsontwerp waarmee een andere benadering van koloniale stedenbouw zichtbaar wordt aangezien de Spaanse en Nederlandse koloniale steden in de regio gebouwd werden volgens een rasterpatroon.

Land(en)

  • Barbados

Continent

  • Zuid-Amerika

UNESCO-Regio

  • Latijns-Amerika en Caraïben

Plaats

Bridgetown

Soort erfgoed

Cultuurerfgoed

Bedreigd?

Nee

Coordinaten

13° 6′ NB, 59° 37′ WL

UNESCO-volgnummer

1376

Inschrijvingsjaar

2011

Criteria

  • I. het vertegenwoordigt een meesterwerk van een creatief menselijk genie
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • VI. het is direct of tastbaar verbonden met gebeurtenissen of levende tradities, met ideeën, of geloof, met artistieke en literaire werken van bijzondere universele betekenis (de commissie beschouwt dit criterium alleen als toepasbaar in bijzondere omstandigheden en alleen in combinatie met een ander cultureel of natuurlijk criterium op de lijst)

Landinformatie:

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Barbados

Volkslied:


Afbeelding 1

Geografie

Barbados is een land in het Caribisch gebied. Het bestaat uit één enkel eiland, dat behoort tot de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen. Het wordt ook wel Little England of Bimshire genoemd.
Barbados is het meest oostelijk gelegen gebied van de Antillen; het ligt ongeveer 175 kilometer ten oosten van Saint Vincent. Aan de zuid- en de westkust liggen veel stranden met fijn zand, terwijl het binnenland bezaaid is met heuvels. De stranden zijn omringd door koraalriffen. Er heerst een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van 26 °C en overvloedige neerslag, vooral in het binnenland. Het regenseizoen duurt van juni tot november. Orkanen zijn in het gebied talrijk, maar door de zuidoostelijke ligging blijft Barbados vaak buiten schot.
De officiële munt is de Barbados dollar, onderverdeeld in 100 cents. De voertaal is Bajan, een Creoolse taal. De officiële taal is Engels.
De naam Barbados komt van het Spaans of Portugees. De eerste Europese zeevaarders die er aankwamen vernoemden het eiland naar de veel voorkomende "bebaarde vijgenboom" Los Barbados.

Wetenswaardigheden

Het niveau van het onderwijs op Barbados is hoog. Goede scholing wordt belangrijk gevonden door de bevolking. Ondanks de beperkte omvang van het eiland zijn er meerdere scholen die universitair onderwijs aanbieden. Scholieren in het middelbaar en basisonderwijs worden streng gedisciplineerd middels lashing. Officieel mag alleen het hoofd van de school leerlingen slaan, maar in de praktijk hanteren ook veel docenten de liniaal. Slechts een beperkt aantal, soms dure privéscholen en één openbare basisschool doen niet aan lijfstraffen. De privéscholen hebben vaak een sterk oververtegenwoordigd aandeel scholieren van Europese afkomst. Dit is een van de weinige uitingen van de sterke segregatie op het eiland van inwoners van Afrikaanse en Europese afkomst die nog altijd aanwezig is.

Bezienswaardigheden:

Andromeda Botanic Gardens, Barbados Museum, Harrison's cave, hunte's gardens

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Vakantiemogelijkheden:

No entries match your request.