Belize

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Displaying 1 - 1 of 1

Naam erfgoed:

Barrièrerif van Belize

Foto 1
Foto 2Foto 2
Foto 3Foto 3
Foto 4Foto 4

Barrièrerif van Belize

Beschrijving erfgoed

Het Barrièrerif van Belize in de Caraïben is het langste barrièrerif op het noordelijke halfrond en het tweede na het Australische Groot Barrièrerif.

Ontelbare koraleneilanden omzomen de 256 kilometer van het Koraalrif en maken allerlei soorten watersport mogelijk. Het is een paradijs voor vissers, duikers en snorkelaars. Het rif wordt bevolkt door 350 soorten vissen. Langs het Barrièrerif van Belize liggen veel kleine eilanden, de zogenaamde Cayes. De bekendste zijn Ambergris Caye, Caye Caulker, Caye Chapel, St. Georges Caye, Tobacco Caye en South Water Caye.

Met drie van de vier Caraïbische atollen heeft Belize ook de grootste dichtheid van zulke atollen in de Caraïben. Het Great Blue Hole (Grote blauwe gat) midden in Lighthouse Reef ligt ongeveer 80 km van Belize City. Oorspronkelijk was het een grot die in elkaar zakte toen 10.000 jaar geleden het land in zee zakte. Aan de zeeoppervlakte is een cirkel van 330 meter doorsnee te zien. Het blauwe gat is 130 meter diep en biedt een onvergelijkbare duikervaring tussen stalactieten en stalagmieten. Bekend geworden door de televisiefilms van Jacques Cousteau zijn het nu de bekendste duikplaatsen van Belize.

Land(en)

  • Belize

Continent

  • Zuid-Amerika

UNESCO-Regio

  • Latijns-Amerika en Caraïben

Soort erfgoed

Natuurerfgoed

Bedreigd?

Ja

Bedreiging

  • illegale activiteit

Locatie

Belize

Coordinaten

16° 45′ NB, 87° 4′ WL

UNESCO-volgnummer

764

Inschrijvingsjaar

1996

Criteria

  • VII. het bevat buitengewone natuurverschijnselen of gebieden van buitengewone natuurlijke schoonheid en esthetisch belang
  • IX. het herbergt de belangrijkste natuurlijke onderkomens voor het behoud van biodiversiteit, inclusief die welke bedreigde soorten herbergen van buitengewone, universele betekenis
  • X. Het is een gebied met een exceptionele, natuurlijke schoonheid.

Landinformatie:

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Belize

Volkslied:


Afbeelding 1

Geografie

Belize is een onafhankelijk land in Centraal-Amerika - een koninkrijk met als staatshoofd de Britse koningin Elizabeth II - en grenst aan Mexico in het noordwesten en Guatemala in het zuiden en westen. Aan het oosten grenst het aan de Caribische Zee. Het land is lid van het Britse Gemenebest.

Het land heeft weinig hoogteverschillen. De Philip Goldson International Airport ligt ongeveer 15 km ten noorden van Belize-stad. In het land worden Engels, Spaans, Q'eqchi', Mopan, Yucateeks Maya, Plautdietsch en Garifuna gesproken. Het land ligt aan de Caraïbische Zee, en heeft daar een aantal eilanden, waaronder Ambergris Caye, Caye Caulker en de Turneffe-eilanden. De meeste eilanden zijn koraal.

Bezienswaardigheden:

- Barrièrerif van Belize
- Caracol
- Xunantunich

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Vakantiemogelijkheden:

No entries match your request.