Dominica

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Displaying 1 - 2 of 2

Naam erfgoed:

Nationaal park Morne Trois Pitons

Foto 1

Nationaal park Morne Trois Pitons

Beschrijving erfgoed

Het nationaal park Morne Trois Pitons ligt op het Caribische eiland Dominica. Het is een UNESCO Werelderfgoed sinds 1997, in de categorie natuurerfgoed.

Het park is gecentreerd rondom de gelijknamige vulkaan. Deze is ca. 1300 meter hoog. In het park liggen heetwaterbronnen, fumarolen (gassen die uit de aardbodem ontsnappen) en kraters. Attracties voor bezoekers zijn Boiling Lake en Emerald Pool.

Redenen voor opname op de werelderfgoedlijst waren:
de diverse endemische flora, vulkanen, rivieren en watervallen in het park, die nog steeds gaande zijnde geomorfologische processen illustreren en het aanzien zeer waard zijn

Land(en)

  • Dominica

Continent

  • Noord-Amerika

UNESCO-Regio

  • Europa en Noord-Amerika

Soort erfgoed

Natuurerfgoed

Bedreigd?

Nee

Coordinaten

15° 16′ NB, 61° 17′ WL

UNESCO-volgnummer

814

Inschrijvingsjaar

1997

Criteria

  • X. Het is een gebied met een exceptionele, natuurlijke schoonheid.
Naam erfgoed:

Santo Domingo (Dominicaanse Republiek)

Foto 1
Foto 2Foto 2

Santo Domingo (Dominicaanse Republiek)

Beschrijving erfgoed

Santo Domingo de Guzmán (dagdagelijks: Santo Domingo) is volgens de grondwet de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek. De gemeente telde 2,9 miljoen inwoners en werd in tweeën gedeeld door de rivier Ozama. In 2001 is Santo Domingo "provincie Santo Domingo" geworden (met hoofdstad Santo Domingo Este) en een afgescheiden deel Distrito Nacional.

Er zijn nu meer dan een miljoen inwoners op 92km²; per vierkante kilometer zijn er dus meer dan elfduizend inwoners, het record in het land. In absolute getallen is Santo Domingo Este iets groter.

Land(en)

  • Dominicaanse Republiek

Continent

  • Noord-Amerika

UNESCO-Regio

  • Latijns-Amerika en Caraïben

Soort erfgoed

Cultuurerfgoed

Bedreigd?

Nee

Coordinaten

18° 29′ NB, 69° 57′ WL

UNESCO-volgnummer

526

Inschrijvingsjaar

1990

Criteria

  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
  • VI. het is direct of tastbaar verbonden met gebeurtenissen of levende tradities, met ideeën, of geloof, met artistieke en literaire werken van bijzondere universele betekenis (de commissie beschouwt dit criterium alleen als toepasbaar in bijzondere omstandigheden en alleen in combinatie met een ander cultureel of natuurlijk criterium op de lijst)

Landinformatie:

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Dominican Republic

Volkslied:


Afbeelding 1

Geografie

De Dominicaanse Republiek is een land op het eiland Hispaniola, in het Caribisch gebied. Het beslaat ongeveer twee derde van het eiland. In het westen grenst het aan Haïti, in het oosten ligt het eiland Puerto Rico, ten noorden de Atlantische Oceaan en ten zuiden de Caraïbische Zee. De Republiek is op 27 februari 1844 uitgeroepen. De hoofdstad Santo Domingo de Guzmán ligt aan de zuidkust en is in 1502 ontstaan uit het in 1496 gebouwde La Nueva Isabela. De Dominicaanse Republiek heeft drie eilanden van enige omvang, Saona, Isla Catalina en Isla Beata, waarvan Saona met 110 km² het grootste is.
De Dominicaanse Republiek is bij de toeristen gewild om het zomerse klimaat. In het noorden liggen b.v. de bekende badplaatsen Puerto Plata en oostelijk daarvan Sosúa. Nog verder naar het oosten ligt Cabarete met een kilometers lang wit palmenstrand. Hier wordt ook veel gesurft en er zijn veel golfbanen in de buurt. Las Terrenas ligt in het noorden van de provincie Samana en is bekend om de mooie stranden en de bultrugwalvissen die daar ieder jaar vertoeven. In het zuidoosten van het schiereiland ligt Samaná, de eerste stad op het schiereiland met in cement nagebouwde oude huizen. Hier zijn ook prachtige stranden en natuurgebieden en een walvismuseum met informatie over de bultrugwalvissen die daar ieder jaar komen. In Samaná en Las Terrenas kan men aan het begin van het jaar de walvissen bekijken die hier komen paren en baren. Dit schouwspel kan vanaf de wal of dichterbij vanaf een speciale walvisvriendelijke excursieboot worden bewonderd.

Bezienswaardigheden:

Bávaro, Altos de Chavón, Kathedraal van Santo Dominigo, Los Haitises, Fortaleza Ozama, Faro a Colón, Samaná Bay, Monumento de Santiago, Puerta del Conde

Dominica

Volkslied:


Afbeelding 1

Geografie

Dominica, officieel: Gemenebest Dominica, is een onafhankelijke eilandstaat in de Caribische Zee. Het ligt ten zuiden van Guadeloupe en ten noorden van Martinique, en behoort tot de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen.
Dominica heeft een van de ruigste en natuurlijkste landschappen in de Caraïben. De oostkant van het eiland is bedekt met dicht, tropisch regenwoud. De passaatwinden zorgen op sommige plaatsen tot een jaarlijkse neerslag van wel 900 cm. Die hoge neerslagwaarden zorgen voor talrijke riviertjes, poelen en watervallen. De westkust daarentegen ligt in de regenschaduw van de vrij hoge bergen en ontvangt slechts tot 150 cm regen.
Geologisch gezien maakt Dominica deel uit van de vulkanenreeks van de Kleine Antillen. Het is het jongste eiland van de reeks en is nog in volle opbouw. Alhoewel er al enkele duizenden jaren geen vulkaanuitbarstingingen meer voorkwamen, heeft het eiland toch een zestal slapende vulkanen, actieve zwavelbronnen en het op één na grootste kokende meer ter wereld.

Bezienswaardigheden:

Boiling Lake, Titou Gorge, Emerald Pool Nature Trail, Emerald Pool Nature Trail, Morne Bruce, Morne Nichols, Toucari Bay, Rodney's Rock

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Vakantiemogelijkheden:

No entries match your request.