February 25, 2020
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Madriu-Claror-Perafitavallei

  • Andorra

De Madriu-Claror-Perafitavallei is een vallei en het op een na grootste waterbekken van Andorra. Het gebied heeft een oppervlakte 4247 hectare, waarmee het ongeveer 9{1868778b0ef24ece00e53609969dad8c6294dc3368eeee3e76a20c812951949f} van de totale oppervlakte van de ministaat Andorra beslaat. Het bergachtige gebied omvat vele ijzige landschappen, klippen en gletsjers. Daarnaast zijn er nederzettingen waar de inwoners nog steeds leven volgens een traditionele wooncultuur in de bergen.

In 2004 werd de vallei toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. In 2006 werd het beschermde gebied nog verder uitgebreid. Dit omdat de bewoners en de nederzettingen in de vallei een uitzonderlijk voorbeeld zouden zijn van een traditionele levenswijze en interactie met de omgeving. Volgens UNESCO vormt de Madriu-Claror-Parafitavallei een unieke weergave van de manier waarop de bewoners, ondanks de beperkte hoeveelheid aan grondstoffen in staat waren een leefbare cultuur op te bouwen in de Pyreneeën, door een traditioneel, 700 jaar oud, systeem van communale landbewerking.

Criteria
  • V. het is een bijzonder voorbeeld van een traditionele menselijke bewoning of landgebruik, dat een cultuur (of culturen) vertegenwoordigt, in het bijzonder wanneer het kwetsbaar is geworden ten gevolge van onomkeerbare veranderingen
Continent:
  • Afrika
UNESCO-Regio:
  • Arabische Staten
UNESCO-Volgnummer:
1160
Inschrijvingsjaar:
2004
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Landinformatie:

Vlag

Andorra is een dwergstaat in het zuidwesten van Europa, in de oostelijke Pyreneeën en begrensd door Frankrijk en Spanje. Het geïsoleerde land is tegenwoordig vooral afhankelijk van toerisme en zijn status als 'belastingparadijs'. Andorra is geen lid van de Europese Unie. De officiële taal is Catalaans. Andorra kan gezien worden als het laatste onafhankelijke overlevende gebied van de Marca Hispanica (Spaanse marken), de bufferstaten die werden gesticht door Karel de Grote om de islamitische Moren tegen te houden en ze toegang tot christelijk Frankrijk te beletten.
Tot de in 1993 aangenomen grondwet kende Andorra's politieke stelsel geen duidelijke scheiding van de uitvoerende, wetgevende en rechtsprekende macht. Andorra is een soevereine parlementaire democratie, die het historische bestel met twee coprinsen als staatshoofden behoudt, maar het regeringshoofd de uitvoerende macht biedt. De twee coprinsen regeren gelijkwaardig met beperkte bevoegdheden die geen veto over overheidshandelingen omvatten. Zij worden in Andorra vertegenwoordigd door een afgevaardigde.

Provincies:

Andorra la Vella, Canillo, Encamp, Escaldes-Engordany, La Massana, Ordino, Sant Julià de Lòria

Landoppervlakte:
468 km²
Hoofdstad:
Andorra la Vella
Overige steden:

Escaldes-Engordany, Sant Julià de Lòria, Encamp

Landnummer:
376
Internetlandcode:
.ad
Aantal inwoners:
85660
Valuta:
  • Euro
Taal:
Catalaans
Bezienswaardigheden:

Madriu-Claror-Perafitavallei

Wetenswaardigheden:

Het overgrote deel van de Andorrezen is katholiek. Andorra kent een hoge welvaart; de levensverwachting ligt hoger dan 80 jaar en samen met Japan kent Andorra de laagste kindersterfte ter wereld.
De verschillen tussen de Andorrese keuken en die van nabijgelegen Catalaanstalige gebieden zoals Cerdanya en vooral Alt Urgell, waarmee Andorra sterke culturele banden heeft, zijn beperkt. De Andorrese gastronomie is tot de Catalaanse keuken te rekenen, al kent Andorra bijkomende Franse en Italiaanse invloeden, zoals de gewoonte om vis en vlees met saus te serveren, of het gebruik van pasta's.

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.