Haiti

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Displaying 1 - 1 of 1

Naam erfgoed:

Nationaal historisch park – Citadel, Sans Souci, Ramiers

Foto 1
Foto 2Foto 2
Foto 3Foto 3
Foto 4Foto 4

Nationaal historisch park – Citadel, Sans Souci, Ramiers

Beschrijving erfgoed

Het nationaal historisch park – Citadel, Sans Souci, Ramiers ligt in het noorden van Haïti. Deze Haïtiaanse monumenten dateren uit het begin van de 19e eeuw, toen de onafhankelijkheid van Haïti werd uitgeroepen. Het paleis van Sans Souci, de gebouwen in Ramiers en in het bijzonder de Citadel dienen als universele symbolen van vrijheid. Het zijn namelijk de eerste monumenten gebouwd door zwarte slaven toen ze hun vrijheid hadden teruggewonnen. Op 1 januari 1804 – na 14 jaar strijd van de zwarte eilandslaven tegen de kolonisten – riep Jean-Jacques Dessallines, de belangrijkste revolutieleider, Haiti uit tot onafhankelijke Republiek.

Land(en)

  • Haïti

Continent

  • Zuid-Amerika

UNESCO-Regio

  • Latijns-Amerika en Caraïben

Bedreigd?

Nee

Coordinaten

19° 34′ 25″ NB, 72° 14′ 39″ WL

UNESCO-volgnummer

180

Inschrijvingsjaar

1982

Criteria

  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
  • VI. het is direct of tastbaar verbonden met gebeurtenissen of levende tradities, met ideeën, of geloof, met artistieke en literaire werken van bijzondere universele betekenis (de commissie beschouwt dit criterium alleen als toepasbaar in bijzondere omstandigheden en alleen in combinatie met een ander cultureel of natuurlijk criterium op de lijst)

Landinformatie:

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Haiti

Volkslied:


Afbeelding 1

Geografie

Haïti, officieel de Republiek Haïti, is een eilandstaat in de Caraïbische Zee. De republiek omvat het westelijke deel van het eiland Hispaniola en een aantal kleinere eilanden, waarvan Île de la Gonâve, Île de la Tortue en Île à Vache de grootste zijn. Haïti ligt oostelijk van Cuba en grenst in het oosten over 275 kilometer aan de Dominicaanse Republiek. Het land heeft een oppervlakte van 27.750 km² en een inwonertal van 10.485.800. De hoofdstad is Port-au-Prince.
Na een periode als Spaanse en later als Franse kolonie, werd Haïti onafhankelijk in 1804, na de Haïtiaanse Revolutie (de enige succesvolle slavenopstand in de geschiedenis), geïnspireerd door de idealen van de Franse Revolutie die woedde in het moederland. Haïti was daarmee het eerste onafhankelijke land in Latijns-Amerika en het eerste postkoloniale zwarte land ter wereld.
Tegenwoordig behoort Haïti tot de armste landen ter wereld, is het land politiek instabiel en heeft het de laatste jaren vaak te kampen gehad met natuurrampen. Door een aardbeving begin 2010 werd een groot gedeelte van het land verwoest. Vooral de hoofdstad Port-au-Prince heeft zwaar te lijden onder de schade.

Bezienswaardigheden:

The Citadelle, Champ de Mars, Fort Jacques, Place Saint-Pierre, Bassin Bleu, Labadee, Musee du Pantheon National Haïtien

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Vakantiemogelijkheden:

No entries match your request.