Honduras

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Displaying 1 - 2 of 2

Naam erfgoed:

Biosfeerreservaat Río Plátano

Foto 1
Foto 2Foto 2
Foto 3Foto 3
Foto 4Foto 4

Biosfeerreservaat Río Plátano

Beschrijving erfgoed

Dit reservaat ligt op de waterscheiding van de Río Plátano. Het biosfeerreservaat is een van de weinige overblijfselen van een tropisch regenwoud in Midden-Amerika. Het gebied heeft een overvloedige en gevarieerde flora en fauna. In het bergachtige landschap, dat afloopt naar de Caribische kust, hebben meer dan 2.000 inheemse indianen hun traditionele manier van leven behouden. In het reservaat Río Plátano leven 39 soorten zoogdieren, 377 vogelsoorten en 126 reptielen en amfibieën. Bedreigde soorten die er voorkomen zijn onder meer de reuzenmiereneter, Baird’s tapir, jaguar, ocelot, poema, margay, Midden-Amerikaanse otter, zeekoe, Amerikaanse krokodil, bruine kaaiman, arend, ara en gier.

Land(en)

 • Honduras

Continent

 • Zuid-Amerika

UNESCO-Regio

 • Latijns-Amerika en Caraïben

Soort erfgoed

Natuurerfgoed

Bedreigd?

Ja

Bedreiging

 • Ontbossing

Coordinaten

15° 45′ NB, 84° 41′ WL

UNESCO-volgnummer

196

Inschrijvingsjaar

1982

Uitbreidingsjaar

2011

Criteria

 • VII. het bevat buitengewone natuurverschijnselen of gebieden van buitengewone natuurlijke schoonheid en esthetisch belang
 • VIII. het is een bijzonder voorbeeld van belangrijke lopende ecologische en biologische processen in de evolutie en ontwikkeling van ecosystemen op het land, in zoet water, aan de kust en in en op zee, en van gemeenschappen van planten en dieren.
 • IX. het herbergt de belangrijkste natuurlijke onderkomens voor het behoud van biodiversiteit, inclusief die welke bedreigde soorten herbergen van buitengewone, universele betekenis
 • X. Het is een gebied met een exceptionele, natuurlijke schoonheid.
Naam erfgoed:

Maya gebied van Copán

Foto 1
Foto 2Foto 2
Foto 3Foto 3
Foto 4Foto 4

Maya gebied van Copán

Beschrijving erfgoed

Copán is een van de belangrijkste archeologische gebieden van de Maya beschaving in Honduras. De stad – ontdekt in 1570 door Diego García de Palacio – werd pas in de 19e eeuw opgegraven. De citadel en aangrenzende openbare pleinen onthullen de drie belangrijkste ontwikkelingsstadia voordat de stad in de vroege 10e eeuw werd verlaten. Er is bewijs dat Copán werd bewoond vanaf 2000 voor Christus, hoewel er weinig overblijfselen zijn die getuigen van deze bezetting. De grote periode van Copán – parallel aan die van andere belangrijke Maya steden – was de Klassieke periode die duurde van 300 tot 900 na Christus.

Land(en)

 • Honduras

Continent

 • Zuid-Amerika

UNESCO-Regio

 • Latijns-Amerika en Caraïben

Provincie

Copán

Bedreigd?

Nee

Coordinaten

14° 49′ NB, 89° 9′ WL

UNESCO-volgnummer

129

Uitbreidingsjaar

1980

Criteria

 • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
 • VI. het is direct of tastbaar verbonden met gebeurtenissen of levende tradities, met ideeën, of geloof, met artistieke en literaire werken van bijzondere universele betekenis (de commissie beschouwt dit criterium alleen als toepasbaar in bijzondere omstandigheden en alleen in combinatie met een ander cultureel of natuurlijk criterium op de lijst)

Landinformatie:

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Honduras

Volkslied:


Afbeelding 1

Geografie

Honduras, officieel de Republiek Honduras is een land in Centraal-Amerika, grenzend aan Guatemala, El Salvador en Nicaragua. In het noorden wordt Honduras begrensd door de Caribische Zee, in het zuiden door de Golf van Fonseca, een deel van de Grote Oceaan. De hoofdstad van het land is Distrito Central.
Honduras is een democratie en een republiek. Het land is een oud-kolonie van Spanje en verkreeg haar onafhankelijkheid in 1821. De huidige grondwet dateert uit 1982. Aan het hoofd van het land staat de president, die tevens regeringsleider is. Elke vier jaar zijn er verkiezingen. Honduras heeft een eenkamerparlement, het Nationaal congres, bestaand uit 128 leden. Er is één lid en één plaatsvervangend lid per 35.000 stemgerechtigden.
Het overgrote deel van de bevolking is katholiek. Onze-Lieve-Vrouw van Suyapa is de beschermheilige van Honduras. Het beleid van de opeenvolgende regeringen van 1821 tot 1957 is steeds duidelijk laïcistisch geweest. Sedert 1966 worden aan bijzondere scholen subsidies gegeven.
Een kleine minderheid van de bevolking is protestants.

Bezienswaardigheden:

Ruinas de Copán, Pulhapanzák-watervallen, Meer van Yojoa, Grotten van Taulabé, Botanische tuin Lancetilla, Baai-eilanden, El Cajón

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Vakantiemogelijkheden:

No entries match your request.