Marshalleilanden

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Displaying 1 - 1 of 1

Naam erfgoed:

Bikini

Video 2

Video 3

Bikini

Beschrijving erfgoed

Bikini is een vrijwel onbewoond atol van 2,32 vierkante kilometer in Micronesië in de Grote Oceaan en is te vinden op 11°30' NB en 165°25' OL. Het maakt deel uit van de Marshalleilanden en bestaat uit 36 eilandjes rond een lagune van 594,2 vierkante kilometer. Bikini telt 10 inwoners en behoort tot de Ralik-Eilanden.
Tussen 1946 en 1958 experimenteerde de Verenigde Staten er met atoomwapens. Vanaf juli 1946 werden er meer dan 20 waterstof- en atoombommen getest. Voorafgaand aan de tests werd de inheemse bevolking verplaatst naar het atol Rongerik. Eind jaren '60, begin jaren '70 keerden sommige van de oorspronkelijke bewoners terug van het eiland Kili, maar ze werden er weer verwijderd omdat er hoge radioactiviteit op het eiland heerste. Het eiland is in 2010 op de werelderfgoedlijst geplaatst, voornamelijk omdat het atol als testgebied werd gebruikt.

Land(en)

  • Marshalleilanden

Continent

  • Azië

UNESCO-Regio

  • Azië en de Grote Oceaan

Plaats

Bikini

Soort erfgoed

Cultuurerfgoed

Bedreigd?

Nee

Coordinaten

11° 37′ NB, 165° 24′ OL

UNESCO-volgnummer

1339

Inschrijvingsjaar

2010

Criteria

  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
  • VI. het is direct of tastbaar verbonden met gebeurtenissen of levende tradities, met ideeën, of geloof, met artistieke en literaire werken van bijzondere universele betekenis (de commissie beschouwt dit criterium alleen als toepasbaar in bijzondere omstandigheden en alleen in combinatie met een ander cultureel of natuurlijk criterium op de lijst)

Criteria uitleg

Sinds 2005 is er één set van 10 criteria, waarbij een erfgoed aan minimaal één moet voldoen.
Erfgoed criteriapunten:

Landinformatie:

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

No entries match your request.

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Vakantiemogelijkheden:

No entries match your request.