Myanmar

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Displaying 1 - 1 of 1

Naam erfgoed:

Oude Pyu-steden

Foto 1

Video 2

Video 3

Oude Pyu-steden

Beschrijving erfgoed

De Oude Pyu-steden zijn een aantal stadstaten in het huidige Myanmar, in het gedeelte dat typisch als "Upper Burma" wordt aangeduid.

De stadstaten bestonden van de tweede eeuw voor Christus tot het midden van de 11e eeuw en werden gesticht door het Pyu volk, Tibeto-Birmaans sprekende volkeren tijdens hun zuidwaartse migratie. De Pyu zijn de oudste bewoners van Myanmar waarover geschreven bronnen bestaan. De stadstaten werden later opgenomen in Pagan.

Er waren vijf omwalde steden en meerdere kleinere plaatsen gelegen in drie goed geïrrigeerde gebieden, de vallei van de Mu, het plateau van Kyaukse en de Minbu regio, bij de samenvloeiing van de Irrawaddy en de Chindwin. De voornaamste steden waren Beikthano, Maingmaw, Binnaka, Halin en hun hoofdstad Sri Ksetra, het huidige Pyay.

De Pyu-steden werden in juni 2014 tijdens de 38e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed bevestigd in hun status van werelderfgoed cultuur en ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als eerste inschrijving van Myanmar.

Land(en)

  • Myanmar

Continent

  • Azië

UNESCO-Regio

  • Azië en de Grote Oceaan

Soort erfgoed

Cultuurerfgoed

Bedreigd?

Nee

UNESCO-volgnummer

1444

Inschrijvingsjaar

2014

Criteria

  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt

Criteria uitleg

Sinds 2005 is er één set van 10 criteria, waarbij een erfgoed aan minimaal één moet voldoen.
Erfgoed criteriapunten:

Landinformatie:

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Myanmar

Volkslied:


Afbeelding 1

Geografie

Myanmar of Birma is een land in Zuidoost-Azië. Myanmar grenst in het noordwesten aan Bangladesh en het noordoosten van India, in het noorden aan China, en in het oosten aan Laos en Thailand. In het zuidwesten heeft het een lange kustlijn met de Golf van Bengalen en de Andamanse Zee.
De hoofdstad is sinds 7 november 2005 officieel het centraal gelegen Naypyidaw, zij het dat de verhuizing op die datum pas begon. De oude hoofdstad Rangoon, de grootste stad van het land, wordt door onder meer België en de Verenigde Staten nog steeds als hoofdstad beschouwd. Nederland erkent de nieuwe hoofdstad.
Myanmar heeft een tropisch moessonklimaat. Er zijn 3 seizoenen, het regenseizoen van eind mei tot midden oktober, het koele droge seizoen van eind oktober tot midden februari en het hete droge seizoen van eind februari tot midden mei. De regenval varieert sterk door het land, met een zeer droog gebied in het midden van het land.

Wetenswaardigheden

Birmezen hebben een uniek systeem om namen te geven. Het systeem van de naamgeving in Myanmar is al zeer oud. Het is een voor westerlingen vaak zeer moeilijk te begrijpen systeem omdat het grootste gedeelte van de bevolking geen achternamen gebruikt en gemakkelijk van naam verandert. Naast de namen worden er ook allerlei titels bijgezet die het geheel nog verwarrender maken. In de tijd van de overheersing door de Britten is een westers systeem ingevoerd, maar sinds de onafhankelijkheid wordt de voorkeur gegeven aan het traditionele systeem.

Bezienswaardigheden:

Amarapura, Hpo Win Daung, Mingun, Mount Popa, Mandalay, Pindaya Caves, Monywa, Yangon, Bagan, Inlemeer

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Vakantiemogelijkheden:

No entries match your request.