Nicaragua

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Displaying 1 - 2 of 2

Naam erfgoed:

Kathedraal van León

Foto 1
Foto 2Foto 2
Foto 3Foto 3

Kathedraal van León

Beschrijving erfgoed

De Kathedraal van León (Spaans: Insigne y Real Basílica Catedral de la Asunción de la Bienaventurada Virgen María) is een kathedraal in de stad León in Nicaragua.

De kathedraal werd gebouwd van 1747 tot 1814 en ingezegend door Paus Pius IX in 1860. De architectuur van de kerk is overwegend neoclassicistisch, onder meer in torens en façade. Het is de grootste kathedraal van Centraal-Amerika. Sinds zijn bouw weerstonden de stevige muren van de kathedraal reeds meermaals aardbevingen, uitbarstingen van de Cerro Negro en oorlogen.

In de kathedraal bevindt zich de graftombe van Rubén Darío.

Op 20 december 1995 werd de kathedraal van het in 1531 opgericht bisdom van León bij besluit van het Vaticaan een basilica minor.

De kathedraal is een nationaal monument van Nicaragua. Op 28 juni 2011 werd de kathedraal op de 35e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed door UNESCO erkend als werelderfgoed en aan de lijst toegevoegd. Het is de tweede site van Nicaragua die werd toegevoegd, na de archeologische site van León Viejo in de nabijheid van dezelfde stad.

Logo Wikimedia Commons
Commons heeft mediabestanden in de categorie Catedral de la Asunción, León.
Categorieën: Werelderfgoed in NicaraguaReligie in NicaraguaKathedraal

Land(en)

  • Nicaragua

Continent

  • Zuid-Amerika

UNESCO-Regio

  • Latijns-Amerika en Caraïben

Provincie

Leon

Plaats

León

Soort erfgoed

Cultuurerfgoed

Coordinaten

12° 26′ NB, 86° 52′ WL

UNESCO-volgnummer

1236

Inschrijvingsjaar

2011

Criteria

  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Naam erfgoed:

Ruïnes van León Viejo

Foto 1

Ruïnes van León Viejo

Beschrijving erfgoed

De ruïnes van León Viejo (Spaans: Ruinas de León Viejo) is een archeologische site in de nabijheid van de stad León in Nicaragua. Het is de oorspronkelijke locatie van León, aan de westelijke oevers van het Managuameer. Tegenwoordig bevindt zich hier het dorp Puerto Momotombo in de gemeente La Paz Centro. De ruïnes worden beheerd door het Instituto Nicaragüense de Cultura (het Nicaraguaanse Instituut voor Cultuur).

De oude stad werd gesticht op 15 juni 1524 door de Spaanse veroveraar of conquistador Francisco Hernández de Córdoba. Hij werd er zelf op het centrale marktplein in 1526 onthoofd op bevel van zijn eigen voormalige luitenant Pedro Arias Dávila. De stad groeide uit tot een nederzetting met 15.000 inwoners. Gelegen in een gebied met veel vulkanische activiteit ten zuidwesten en in de nabijheid van de Momotombo, leed de stad onder aardbevingen in 1994 en 1610. Na deze laatste aardbeving besloot het gemeentebestuur de stad te verplaatsen en dertig kilometer verderop noordwestwaarts her op te richten. Asse en vulkanisch gesteente van de Momotombo bedekte in de daaropvolgende eeuwen een groot gedeelte van León Viejo.

Land(en)

  • Nicaragua

Continent

  • Zuid-Amerika

UNESCO-Regio

  • Latijns-Amerika en Caraïben

Provincie

Leon

Plaats

León Viejo

Soort erfgoed

Cultuurerfgoed

Coordinaten

12° 24′ 2″ NB, 86° 37′ 2″ WL

UNESCO-volgnummer

613

Inschrijvingsjaar

2000

Criteria

  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt

Landinformatie:

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Nicaragua

Volkslied:


Afbeelding 1

Geografie

Nicaragua, officieel de Republiek Nicaragua, is een land in Centraal-Amerika dat in het noorden grenst aan Honduras, in het zuiden aan Costa Rica, in het westen aan de Grote Oceaan en in het oosten aan de Caribische Zee. De hoofdstad en grootste stad van het land is Managua.
De naam van het land is mogelijk afkomstig van Nicarao, de leider van de inheemse stam die rond het Meer van Nicaragua woonde.
Nicaragua is gelegen op de landbrug van Centraal-Amerika en wordt ten westen begrensd door de Grote Oceaan en ten oosten door de Caribische Zee. In het westen ligt de Cordillera Los Maribios, hier verheffen zich onder andere de vulkanen Cerro Negro en Momotombo. Het centrale deel van het land is bergachtig en het oostelijk deel is een tropische laagvlakte die grotendeels wordt ingenomen door regenwoud.
In Nicaragua liggen twee grote meren, waarvan het Meer van Nicaragua het grootste is. Hier leven zelfs de enige zoetwaterhaaien ter wereld. Het andere grote meer is het Managuameer. De belangrijkste rivieren zijn de San Juan, de Tipitapa en de Coco.

Bezienswaardigheden:

Isla de Ometepe, San Juan Del Sur, Koloniaal Granada, de Cerro Negro, Corn Islands, Indio-Maìz Biological Reserve, Krater meer Apoya, Kathedraal van León

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Vakantiemogelijkheden:

Vrijwilligerswerk Nicaragua

Vrijwilligerswerk in Nicaragua. Volg een cursus Spaans en ga aan de slag als vrijwilliger. Zet je in voor de bevolking en leer de cultuuur kennen.

Combi met Cuba

Combineer een taalcursus Spaans in Havana (Cuba) met vrijwilligerswerk in Nicaragua. Een prima combinatie en een mooie ontdekking van Midden-Amerika!