Togo

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Displaying 1 - 1 of 1

Naam erfgoed:

Koutammakou, het land van de Batammariba

Foto 1

Video 2

Koutammakou, het land van de Batammariba

Beschrijving erfgoed

Het Koutammakou-landschap is gelegen in Noord-Oost Togo en strekt zich uit over 50.000 ha, tot in het buurland Benin. De Batammariba leven er in de typische torenhuisjes van gedroogde modder die het symbool voor Togo zijn geworden. Het culturele landschap is opmerkelijk vanwege de landbouwgronden en de bossen, maar vooral vanwege de huizen die een beeld geven van de sociale structuur. Daarom is het landschap in 2004 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Koutammakou wordt het ideale voorbeeld genoemd van een traditioneel systeem dat nog steeds levend en dynamisch is en waarin de traditionele praktijken verder worden beleefd. De cultuur van de Batammariba wordt er onvervalst weergegeven, vooral door de typische torenhuisjes. Daarnaast getuigt het landschap ook van de spirituele band tussen de Batammariba en hun omgeving.
De meeste huizen zijn twee verdiepingen hoog. Sommigen hebben platte daken, anderen kegelvormige daken. De dorpen waarin ze gegroepeerd zijn bestaan uit ceremoniële plaatsen, rotsen, bronnen en speciale plaatsen voor initiatie-ceremonies.

Land(en)

  • Togo

Continent

  • Afrika

UNESCO-Regio

  • Afrika

Soort erfgoed

Cultuurerfgoed

Bedreigd?

Nee

Coordinaten

10° 4′ NB, 1° 8′ OL

UNESCO-volgnummer

1140

Inschrijvingsjaar

2004

Criteria

  • V. het is een bijzonder voorbeeld van een traditionele menselijke bewoning of landgebruik, dat een cultuur (of culturen) vertegenwoordigt, in het bijzonder wanneer het kwetsbaar is geworden ten gevolge van onomkeerbare veranderingen
  • VI. het is direct of tastbaar verbonden met gebeurtenissen of levende tradities, met ideeën, of geloof, met artistieke en literaire werken van bijzondere universele betekenis (de commissie beschouwt dit criterium alleen als toepasbaar in bijzondere omstandigheden en alleen in combinatie met een ander cultureel of natuurlijk criterium op de lijst)

Criteria uitleg

Sinds 2005 is er één set van 10 criteria, waarbij een erfgoed aan minimaal één moet voldoen.
Erfgoed criteriapunten:

Landinformatie:

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

No entries match your request.

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Vakantiemogelijkheden:

No entries match your request.