Onderstaand overzicht geeft een lijst van bedreigd werelderfgoed dat door specifieke gevaren (bijvoorbeeld beschadiging, instorting, verdwijning of oorlog) wordt bedreigd.

Aboe Mena

  • Egypte

Aboe Mena was een stad uit de Late oudheid in Egypte. Aboe Mena ligt ongeveer 45 km ten zuidwesten van Alexandrië. Aboe Mena werd in 1979 door UNESCO benoemd tot Werelderfgoed.

De stad werd in de 4e eeuw gesticht rondom het bedevaartsoord voor Menas van Alexandrië. Deze heilige uit Alexandrië werd hier begraven, nadat de dromedaris waarop zijn lichaam vervoerd werd, weigerde om verder te gaan. Nadat keizer Constantijn de Grote zijn dochter naar Aboe Mena stuurde om te genezen, beval hij de bouw van een kerk en van de stad.

Later werd hier de Basilica van Aboe Mena gebouwd rondom het graf van Menas van Alexandrië.

De opkomende moslims verwoestten de stad in de 7e eeuw.

Abu Mena is een archeologische site in Egypte die op de werelderfgoedlijst staat vanwege zijn historische en culturele waarde. Het was ooit een belangrijk religieus centrum voor christenen in de regio en een pelgrimsoord voor mensen die de heilige Abu Mena wilden eren.

De site bestaat uit de overblijfselen van een klooster, een kerk, een basiliek en andere gebouwen die dateren uit de 5e en 6e eeuw na Christus. Het was een van de eerste christelijke heiligdommen die werden gebouwd ter ere van Abu Mena, een martelaar uit de 3e eeuw na Christus die bekend stond om zijn genezende krachten.

De site is ook van belang vanwege de unieke architectonische kenmerken van de gebouwen en de decoraties, zoals mozaïeken en fresco's. Bovendien biedt de site waardevolle inzichten in de vroege christelijke geschiedenis en de rol van het christendom in de regio.

Vanwege deze historische, culturele en architectonische waarde werd Abu Mena in 1979 opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Criteria
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Content:
  • Afrika
UNESCO-Regio:
  • Arabische Staten
UNESCO-Volgnummer:
90
Inschrijvingsjaar:
1979
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Ja

Landinformatie:

Provincies:

https://werelderfgoedlijst.nl/wp-content/uploads/gravity_forms/6-b6759d1e1f41044f6a6ad8d87d586cec/2016/12/1280px-Abu_Mena_Ancient_Monastery_04.JPG

Landoppervlakte:
https://werelderfgoedlijst.nl/landnaam
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.