Onderstaand overzicht geeft een lijst van bedreigd werelderfgoed dat door specifieke gevaren (bijvoorbeeld beschadiging, instorting, verdwijning of oorlog) wordt bedreigd.

Nationaal park Wood Buffalo

  • Canada

Het nationaal park Wood Buffalo is een nationaal park van Canada gelegen in het noordoosten van Alberta en het zuiden van de Northwest Territories. Het beslaat een gebied van zo'n 44.807 km².

Het is het grootste nationaal park van Canada. Het werd in 1922 opgericht voor de bescherming van en ook genoemd naar de bosbizon. Men telt kuddes van Wood Buffalos in het park met een totaal aantal van circa 5.000 stuks.

Het gebied herbergt ook de enige stabiele broedplaats voor de bedreigde trompetkraanvogels. In het park is een grote populatie gewone kousenbandslangen. Verder zijn er elanden, Amerikaanse zwarte beren, wolven, lynxen, bruine beren, bevers, Amerikaanse hazen en Canadese kraanvogels.

In het park is de grote zoetwaterdelta waar de rivieren Athabasca en Prince uitmonden in het Athabascameer. Ook de grootste beverdam ter wereld, met een lengte van 850 m, die ontdekt werd door satellietopnames, bevindt zich in het Wood Buffalo park. In het noordoostelijk deel van het park bevinden zich karst zinkgaten. Het park is goed gespaard van lichtvervuiling, en werd op 28 juni 2013 door de Royal Astronomical Society of Canada uitgeroepen tot werelds grootste Dark-sky preserve.

Bij de 7e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed werd dit natuurgebied in 1983 toegevoegd aan de lijst van het werelderfgoed van de UNESCO, onder meer omwille van de biologische diversiteit van de Peace-Athabasca rivierdelta en de populatie van circa 5.000 wilde bizons, meer specifiek de bedreigde bosbizons.

Criteria
  • VII. het bevat buitengewone natuurverschijnselen of gebieden van buitengewone natuurlijke schoonheid en esthetisch belang
  • IX. het herbergt de belangrijkste natuurlijke onderkomens voor het behoud van biodiversiteit, inclusief die welke bedreigde soorten herbergen van buitengewone, universele betekenis
  • X. Het is een gebied met een exceptionele, natuurlijke schoonheid.

Foto 2

Content:
  • Noord-Amerika
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
256
Inschrijvingsjaar:
1983
Soort erfgoed:
Natuurerfgoed
Bedreiging:
Ja

Landinformatie:

Vlag

Canada is een land in het noorden van Noord-Amerika. In het zuiden wordt het door de Verenigde Staten begrensd en in het oosten door de Atlantische Oceaan. De westelijke grens wordt gevormd door de Amerikaanse staat Alaska en de Grote Oceaan, en in het noorden ligt de Noordelijke IJszee. De hoofdstad van Canada is Ottawa en de grootste steden zijn Toronto, Montreal, Vancouver en Calgary. Canada is met een oppervlakte van 9.984.670 km² op Rusland na het grootste land ter wereld.

De naam Canada is afgeleid van het indiaanse woord kanata, wat nederzetting betekent. Het land werd al duizenden jaren bewoond door indianen en inuit voordat het vanaf de 15e en 16e eeuw door de Europeanen, met name Fransen en Engelsen, werd verkend en gekoloniseerd. Frankrijk raakte in 1763 zijn kolonie Nieuw-Frankrijk kwijt aan de Engelsen. In 1867 vormden vier Engelse koloniën de Canadese Confederatie. Met het Statuut van Westminster in 1931 kreeg Canada meer autonomie binnen het Britse Rijk en pas in 1982 werd het land door de Canada Act ook formeel geheel onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.

Canada is een federale staat met 10 provincies en 3 territoria en een parlementaire constitutionele monarchie . Het staatshoofd van Canada is koningin Elizabeth II, die in Canada wordt vertegenwoordigd door de gouverneur-generaal terwijl het hoofd van de regering de minister-president is. Het is een tweetalig land waar zowel Engels als Frans een officiële status hebben. Canada is lid van het Gemenebest van Naties, APEC, OSA, de VN, de G8, de Francophonie en de NAVO.

Provincies:

Alberta, Brits Colombia, Manitoba, New Brunswick, Newfoundland en Labrador, Nova Scotia, Ontario, Prins Edwardeiland, Quebéc, Saskatchewan,

Landoppervlakte:
9.984.670 km²
Hoofdstad:
Ottawa
Overige steden:

Quebec, Vancouver, Calgary, Edmonton, Winnipeg, Halifax, St. John's, Regina, Saskatoon

Landnummer:
1
Internetlandcode:
.ca
Aantal inwoners:
35.362.905
Valuta:
  • Canadese Dollar
Taal:
Engels en Frans
Bezienswaardigheden:

Icefields Parkway, National Gallery of Canada, Vancouver, De Niagara Watervallen, Banff National Park

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.