Onderstaand overzicht geeft een lijst van bedreigd werelderfgoed dat door specifieke gevaren (bijvoorbeeld beschadiging, instorting, verdwijning of oorlog) wordt bedreigd.

Nationaal park Wood Buffalo

  • Canada

Het nationaal park Wood Buffalo is een nationaal park van Canada gelegen in het noordoosten van Alberta en het zuiden van de Northwest Territories. Het beslaat een gebied van zo'n 44.807 km².

Het is het grootste nationaal park van Canada. Het werd in 1922 opgericht voor de bescherming van en ook genoemd naar de bosbizon. Men telt kuddes van Wood Buffalos in het park met een totaal aantal van circa 5.000 stuks.

Het gebied herbergt ook de enige stabiele broedplaats voor de bedreigde trompetkraanvogels. In het park is een grote populatie gewone kousenbandslangen. Verder zijn er elanden, Amerikaanse zwarte beren, wolven, lynxen, bruine beren, bevers, Amerikaanse hazen en Canadese kraanvogels.

In het park is de grote zoetwaterdelta waar de rivieren Athabasca en Prince uitmonden in het Athabascameer. Ook de grootste beverdam ter wereld, met een lengte van 850 m, die ontdekt werd door satellietopnames, bevindt zich in het Wood Buffalo park. In het noordoostelijk deel van het park bevinden zich karst zinkgaten. Het park is goed gespaard van lichtvervuiling, en werd op 28 juni 2013 door de Royal Astronomical Society of Canada uitgeroepen tot werelds grootste Dark-sky preserve.

Bij de 7e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed werd dit natuurgebied in 1983 toegevoegd aan de lijst van het werelderfgoed van de UNESCO, onder meer omwille van de biologische diversiteit van de Peace-Athabasca rivierdelta en de populatie van circa 5.000 wilde bizons, meer specifiek de bedreigde bosbizons.

Criteria
  • VII. het bevat buitengewone natuurverschijnselen of gebieden van buitengewone natuurlijke schoonheid en esthetisch belang
  • IX. het herbergt de belangrijkste natuurlijke onderkomens voor het behoud van biodiversiteit, inclusief die welke bedreigde soorten herbergen van buitengewone, universele betekenis
  • X. Het is een gebied met een exceptionele, natuurlijke schoonheid.

Content:
  • Noord-Amerika
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
256
Inschrijvingsjaar:
1983
Soort erfgoed:
Natuurerfgoed
Bedreiging:
Ja

Landinformatie:

Provincies:

https://werelderfgoedlijst.nl/wp-content/uploads/gravity_forms/6-b6759d1e1f41044f6a6ad8d87d586cec/2016/12/22.jpg

Landoppervlakte:
https://werelderfgoedlijst.nl/landnaam
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.