Onderstaand overzicht geeft een lijst van bedreigd werelderfgoed dat door specifieke gevaren (bijvoorbeeld beschadiging, instorting, verdwijning of oorlog) wordt bedreigd.

Nationaal park Manovo-Gounda St. Floris

  • Centraal-Afrikaanse Republiek

Het Nationaal park Manovo-Gounda St. Floris is een nationaal park in de prefectuur van Bamingui-Bangoran in de Centraal-Afrikaanse Republiek aan de grens met Tsjaad. Het park heeft een oppervlakte van 1 740 000 hectare. Het klimaat is er tropisch, maar er valt jaarlijks toch voldoende regen, vooral in de maanden juni tot november.

In 1988 werd het door UNESCO opgenomen in de lijst van werelderfgoedsites omwille van de grote diversiteit aan dierlijk leven dat in het park aanwezig is. Onder de vertegenwoordigde diersoorten behoren onder andere de zwarte neushoorn, olifanten, luipaarden, gazellen, krokodillen en buffels. Daarnaast zijn ook ruim 300 vogelsoorten gedocumenteerd, waaronder de pelikaan. Het park heeft echter sterk te lijden onder de illegale jacht op de dieren door zwaarbewapende jagers. Vermoedelijk heeft de jacht 80{1868778b0ef24ece00e53609969dad8c6294dc3368eeee3e76a20c812951949f} van het dierenbestand in het park doen verdwijnen. Daarnaast werden ook herhaaldelijk medewerkers van het park aangevallen en nam de algemene veiligheid in het park sterk af. Daarom werd in 1997 besloten om het park op te nemen in de lijst van bedreigd werelderfgoed.

Criteria
  • IX. het herbergt de belangrijkste natuurlijke onderkomens voor het behoud van biodiversiteit, inclusief die welke bedreigde soorten herbergen van buitengewone, universele betekenis
  • X. Het is een gebied met een exceptionele, natuurlijke schoonheid.
Content:
  • Afrika
UNESCO-Regio:
  • Afrika
UNESCO-Volgnummer:
475
Inschrijvingsjaar:
1988
Soort erfgoed:
Natuurerfgoed
Bedreiging:
Ja

Landinformatie:

Vlag

De Centraal-Afrikaanse Republiek, soms Centraal-Afrika genoemd, is een land in het midden van Afrika, grenzend aan Tsjaad, Soedan, Zuid-Soedan, Congo-Kinshasa, Congo-Brazzaville en Kameroen. De hoofdstad is Bangui.

Op 13 augustus 1960 werd de Centraal-Afrikaanse Republiek onafhankelijk van Frankrijk, nadat zij twee jaar eerder autonoom was geworden. Meer dan dertig jaar lang werd het land geregeerd door presidenten die de macht met geweld in handen kregen of hun macht ontleenden aan frauduleuze verkiezingen. De eerste democratische verkiezingen werden gehouden in 1993, waarna Ange-Félix Patassé president werd. Patassé werd echter in 2003 afgezet door generaal François Bozizé. Bozizé won de democratische verkiezingen in 2005 en was tot begin 2013 president tot hij op zijn beurt werd afgezet na een coup.

De Centraal-Afrikaanse Republiek is een van de armste landen ter wereld. Sinds het einde van 2012 heerst er een burgeroorlog. Christenen en moslims leven er op gespannen voet naast elkaar. Frankrijk heeft 1.600 militairen naar het land gestuurd, die vanuit Kameroen moeten proberen de vrede te herstellen.

Landoppervlakte:
622.984 km²
Hoofdstad:
Bangui
Overige steden:

Banguim, Bimbo, Berbérati, Carnot, Bambari, Bouar, Bossangoa, Bria, Bangassou, Nola

Landnummer:
236
Internetlandcode:
.cf
Aantal inwoners:
5.507.257
Valuta:
  • CFA_frank
Taal:
Frans, Sango
Bezienswaardigheden:

Bangui, Chutes de Boali, M’Baiki, Dzanga-Shanga reservaat

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.