Onderstaand overzicht geeft een lijst van bedreigd werelderfgoed dat door specifieke gevaren (bijvoorbeeld beschadiging, instorting, verdwijning of oorlog) wordt bedreigd.

Historische monumenten van Mtskheta

  • Georgië

Mtscheta is een oud stadje in het oosten van Georgië. Het is gelegen in de historische landstreek Kartli, bij de monding van de Aragvi in de Mtkvari, niet ver van de hoofdstad Tbilisi. Het is de hoofdstad van de regio Mtscheta-Mtianeti. De bevolking bedraagt 7423 inwoners.

In het verleden speelde de stad een belangrijke rol. Het was van de 3e eeuw v.Chr. tot de 5e eeuw de hoofdstad van Kaukasisch Iberië. Het was ook in Mtscheta dat de Georgiërs overgingen op het christendom en de Georgisch-orthodoxe Kerk stichtten.

In de stad zijn verschillende historische gebouwen, zoals de Svetitschoveli-kathedraal uit de 11e eeuw. De monumenten staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Criteria
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt

Content:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
708
Inschrijvingsjaar:
1994
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Ja

Landinformatie:

Provincies:

https://werelderfgoedlijst.nl/wp-content/uploads/gravity_forms/6-b6759d1e1f41044f6a6ad8d87d586cec/2016/12/311.jpg

Landoppervlakte:
https://werelderfgoedlijst.nl/landnaam
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.