Onderstaand overzicht geeft een lijst van bedreigd werelderfgoed dat door specifieke gevaren (bijvoorbeeld beschadiging, instorting, verdwijning of oorlog) wordt bedreigd.

Archeologische stad Samarra

  • Irak

Samarra is een stad in Irak aan de oostelijke oever van de Tigris in de provincie Salah ad Din, ongeveer 125 km ten noorden van Bagdad. In 2002 bedroeg de bevolking ongeveer 201.700 personen. Het historische deel van Samarra is in 2007 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

De stad was een van de grootste Mesopotamische steden. Belangrijke bezienswaardigheden zijn de Grote moskee van Samarra met zijn unieke spiraal-minaret, die gebouwd is in 847 toen Samarra van 836 tot 892 de hoofdstad was van de islamitische wereld, ten tijde van het kalifaat van de Abbassiden.

In Samarra staan ook de tombes van Ali al-Hadi en Hasan al-Askari, respectievelijk de tiende en elfde sjiitische imams. Ook staat er een tempel voor Mohammed al-Mahdi, de twaalfde Imam of de 'Verborgen Imam'. De meeste sjiieten geloven dat hij verborgen is en pas aan het einde der tijden weer op zal staan.

Criteria
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt

Foto 2

Content:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Arabische Staten
UNESCO-Volgnummer:
276
Inschrijvingsjaar:
2007
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Ja

Landinformatie:

Vlag

Irak, officieel de Republiek Irak, is een land in het Midden-Oosten. Het ligt voor een groot deel in en rond het stroomgebied van de rivieren de Eufraat en de Tigris. Irak grenst in het zuidoosten aan de Perzische Golf, en verder met de klok mee aan Koeweit, Saoedi-Arabië, Jordanië, Syrië, Turkije en Iran. Het land behoort tot de Arabische Liga.
Wat betreft de naam van het land wordt wel beweerd dat deze in de loop der eeuwen van de naam van de stad Uruk zou zijn afgeleid.
Irak heeft een oppervlakte ongeveer gelijk aan 12 keer de oppervlakte van Nederland. In het noorden reiken de bergen tot 3.600 meter hoog en in het zuiden ligt het land net boven de zeespiegel. Van noord naar zuid stromen de twee grote rivieren die in Turkije ontspringen, de Eufraat en Tigris. Bij al-Qunra komen de rivieren samen en verandert de naam in Sjatt al-Arab. Na circa 185 kilometer stroomt de rivier in de Perzische Golf. Na Bagdad is het verval gering en de stroomsnelheid van de rivieren laag. Irak is grotendeels door buurlanden ingesloten, de kustlijn is slechts 58 kilometer lang.

Provincies:

Bagdad, Salah ad-Din, Diyala, Wasit, Maysan, Basra, Dhi Qar, Al-Muthanna, Al-Qadisiyah, Babil, Karbala, An-Najaf, Al-Anbar, Ninawa, Duhok, Arbil, At-Ta'mim, Sulaymaniyah

Landoppervlakte:
435052 km²
Hoofdstad:
Bagdad
Overige steden:

Tikrit, Amarah, Basra, Ramadi, Mosoel, Duhok, Al Koet, Kirkoek, Hilla

Landnummer:
964
Internetlandcode:
.iq
Aantal inwoners:
38146025
Valuta:
  • Iraakse Dinar
Taal:
Arabisch
Bezienswaardigheden:

Citadel of Arbil, Imam Hussain's shrine, Erbil-Kurdistan, Al-Mutanabbi Statue, Babylon, Great Mosque of Kufa, Al-Shaheed Monument

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.