Onderstaand overzicht geeft een lijst van bedreigd werelderfgoed dat door specifieke gevaren (bijvoorbeeld beschadiging, instorting, verdwijning of oorlog) wordt bedreigd.

Archeologische stad Samarra

  • Irak

Samarra is een stad in Irak aan de oostelijke oever van de Tigris in de provincie Salah ad Din, ongeveer 125 km ten noorden van Bagdad. In 2002 bedroeg de bevolking ongeveer 201.700 personen. Het historische deel van Samarra is in 2007 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

De stad was een van de grootste Mesopotamische steden. Belangrijke bezienswaardigheden zijn de Grote moskee van Samarra met zijn unieke spiraal-minaret, die gebouwd is in 847 toen Samarra van 836 tot 892 de hoofdstad was van de islamitische wereld, ten tijde van het kalifaat van de Abbassiden.

In Samarra staan ook de tombes van Ali al-Hadi en Hasan al-Askari, respectievelijk de tiende en elfde sjiitische imams. Ook staat er een tempel voor Mohammed al-Mahdi, de twaalfde Imam of de 'Verborgen Imam'. De meeste sjiieten geloven dat hij verborgen is en pas aan het einde der tijden weer op zal staan.

Criteria
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt

Content:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Arabische Staten
UNESCO-Volgnummer:
276
Inschrijvingsjaar:
2007
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Ja

Landinformatie:

Provincies:

https://werelderfgoedlijst.nl/wp-content/uploads/gravity_forms/6-b6759d1e1f41044f6a6ad8d87d586cec/2016/12/703.jpg

Landoppervlakte:
https://werelderfgoedlijst.nl/landnaam

Joris Elich

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.