Onderstaand overzicht geeft een lijst van bedreigd werelderfgoed dat door specifieke gevaren (bijvoorbeeld beschadiging, instorting, verdwijning of oorlog) wordt bedreigd.

Oude stad Sana'a

  • Jemen

Sanaa is de hoofdstad van Jemen. De bevolking bedraagt ruim 1,7 miljoen inwoners. Sanaa bestaat als stad sinds de derde eeuw, maar vermoedelijk bevonden zich op deze plek oudere nederzettingen. Volgens de legende is de stad door Noachs zoon Sem gesticht. Het was de hoofdstad van de Himjarieten en in de 6e eeuw werd om de streek gevochten door zowel Perzië als het Koninkrijk Aksum. Toen de Axumieten er de macht hadden, werd er, met hulp van keizer Justinianus I, een grote kathedraal gebouwd, de grootste ten zuiden van de Middellandse Zee.

In 628 werd Jemen door het Arabische Rijk van Mohammed veroverd. Mohammed zelf zou de bouw van de eerste moskee in de stad, de Grote moskee van Sanaa, hebben begeleid.

In 1517 werd Sanaa een autonoom sultanaat, van verre gecontroleerd door het Ottomaanse Rijk. Pas aan het eind van de 19e eeuw kwam er direct Ottomaans bestuur dat een moderniseringsprogramma op touw zette. Van 1904 tot 1948 werd het de stad van imam Yahya bin Mohammed, die een zekere mate van autonomie kende. Zijn zoon Ahmed ibn Yahya regeerde van 1948 tot 1962. Na diens dood scheidde het noorden van Jemen zich af en brak er een burgeroorlog uit, waarbij de stad ook schade opliep. Van 1962 tot 1990 was Sanaa de hoofdstad van de Jemenitische Arabische Republiek.

Criteria
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
  • V. het is een bijzonder voorbeeld van een traditionele menselijke bewoning of landgebruik, dat een cultuur (of culturen) vertegenwoordigt, in het bijzonder wanneer het kwetsbaar is geworden ten gevolge van onomkeerbare veranderingen
  • VI. het is direct of tastbaar verbonden met gebeurtenissen of levende tradities, met ideeën, of geloof, met artistieke en literaire werken van bijzondere universele betekenis (de commissie beschouwt dit criterium alleen als toepasbaar in bijzondere omstandigheden en alleen in combinatie met een ander cultureel of natuurlijk criterium op de lijst)

Foto 2

Content:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Arabische Staten
UNESCO-Volgnummer:
385
Inschrijvingsjaar:
1986
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Ja

Landinformatie:

Vlag

Jemen , officieel de Republiek Jemen, is een republiek in het westen van Azië. Het land ligt in het zuidwesten van het Arabisch Schiereiland en grenst in het noorden aan Saoedi-Arabië en in het oosten aan Oman. Ten westen van Jemen ligt de Rode Zee en ten zuiden ervan ligt de Golf van Aden. Het land behoort tot de Arabische Liga.

De hoofdstad en tevens grootste stad van het land is Sanaa. Het land heeft ongeveer 24 miljoen inwoners en een oppervlakte van 527.968 km².

Jemen ontstond op 22 mei 1990 toen Noord- en Zuid-Jemen met elkaar werden verenigd. Door diverse interne conflicten, terrorisme, grote verschillen tussen het zuiden en het noorden en corruptie heeft het land in vergelijking met andere landen in de Arabische Wereld economisch weinig kunnen profiteren van de olievoorraden. Met een bruto binnenlands product van $1.061 per hoofd van de bevolking is Jemen het armste land op het Arabisch Schiereiland.[4] In de laatste jaren is er wel vooruitgang geboekt op diverse terreinen, maar er wordt alom gevreesd voor grote economische en politieke problemen als de oliebronnen uitgeput raken.

Landoppervlakte:
527.968 km²
Hoofdstad:
Sanaa
Overige steden:

Sanaa, Al Ḩudaydah, Ta`izz, `Adan, Al Mukallā, Ibb, Sayyān

Landnummer:
967
Internetlandcode:
.ye
Aantal inwoners:
27.392.779
Valuta:
  • Roemeense Leu
Taal:
Arabisch
Bezienswaardigheden:

Shaharah brug, Sana'a, De woestijn, Socotra, Kawkaban

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.