Onderstaand overzicht geeft een lijst van bedreigd werelderfgoed dat door specifieke gevaren (bijvoorbeeld beschadiging, instorting, verdwijning of oorlog) wordt bedreigd.

Timboektoe

  • Mali

Timboektoe is een plaats in Mali en tevens de hoofdstad van de gelijknamige regio. De plaats ligt ongeveer 13 kilometer ten noorden van de rivier Niger en heeft circa 32.500 inwoners. De naam van de stad is Berbers en zou 'Zij met de grote navel' betekenen. De meeste Toeareg noemen de stad echter Tinboetkoe, in plaats van Timboektoe. De lokaal gesproken talen zijn Songhai, Tamasheq, Arabisch en tegenwoordig ook Frans.

Criteria
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
  • V. het is een bijzonder voorbeeld van een traditionele menselijke bewoning of landgebruik, dat een cultuur (of culturen) vertegenwoordigt, in het bijzonder wanneer het kwetsbaar is geworden ten gevolge van onomkeerbare veranderingen

Foto 2

Content:
  • Afrika
UNESCO-Regio:
  • Afrika
UNESCO-Volgnummer:
119
Inschrijvingsjaar:
1988
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Ja

Landinformatie:

Vlag

Mali, officieel de Republiek Mali, is een land in Afrika, ten zuiden van de Sahara. Het is volledig afgesloten van de zee. Delen van het land liggen in de Sahel.
Het Frans is de officiële taal. Hiernaast worden het Bambara en andere traditionele talen ook erkend.
De hoofdstad Bamako ligt in het zuidwesten van het land. Mali heeft ruim 15 miljoen inwoners waarvan meer dan 10{1868778b0ef24ece00e53609969dad8c6294dc3368eeee3e76a20c812951949f} in en rond de hoofdstad woont. Het is een van de armste landen ter wereld.
Mali heeft een rijke en diverse muziekscene die uit de cultuur van de griots is voortgekomen.
Mali bestaat voor 70{1868778b0ef24ece00e53609969dad8c6294dc3368eeee3e76a20c812951949f} uit woestijn of semiwoestijn, de Sahel. Dit beslaat voornamelijk het noordelijke gedeelte van het land. In het zuidwesten stromen ook enkele grote rivieren, namelijk de Niger, Sénégal en de Bani. Het land is voornamelijk vlak, het hoogste deel is de Adrar des Iforhas aan de grens met Algerije. Dit hoogland in de Sahara bevat veel wadi's, droge valleien, waar vroeger rivieren vloeiden. De hoogste berg van het land is de Hombori Tondo.
Het noorden van het land heeft een woestijnklimaat en er is praktisch het hele jaar geen regenval. Het zuidelijke gedeelte van het land heeft voldoende regenval om landbouw mogelijk te maken. Het regenseizoen in het zuiden is van mei tot oktober.

Provincies:

Gao, Kayes, Kidal, Koulikoro, Mopti, Ségou, Sikasso, Timboektoe

Landoppervlakte:
1240192 km²
Hoofdstad:
Bamako
Overige steden:

Gao, Kayes, Kidal, Koulikoro, Mopti, Ségou, Sikasso, Timboektoe

Landnummer:
223
Internetlandcode:
.ml
Aantal inwoners:
17467108
Valuta:
  • CFA_frank
Taal:
Frans
Bezienswaardigheden:

Bandiagara Cliffs, Bamako city centre, Great Mosque Of Djenné, Cathedral of Bamako, Bamako Grand Mosque, Fort de Médine, Djinguereber Mosque, Tomb of Askia

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.