Onderstaand overzicht geeft een lijst van bedreigd werelderfgoed dat door specifieke gevaren (bijvoorbeeld beschadiging, instorting, verdwijning of oorlog) wordt bedreigd.

Tombe van Askia

  • Mali

De Tombe van Askia, gelegen in het Malinese Gao, is een monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De tombe is de begraafplaats van Askia Mohammed I, de eerste keizer van het Songhai-rijk en is gebouwd aan het einde van de 15e eeuw.
De tombe is een goed voorbeeld van de kleibouw tradities in de West-Afrikaanse Sahel. Het complex omvat een tombe in de vorm van een piramide, twee moskeeën, een begraafplaats en een verzamelplaats. Met een hoogte van 17 meter is het het hoogste pre-koloniale architectonische monument in de regio. Het is een mooi voorbeeld van een Islamitische architectonische stijl, zoals die later in de hele omgeving werd gehanteerd.

Criteria
  • I. het vertegenwoordigt een meesterwerk van een creatief menselijk genie
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt

Foto 2

Content:
  • Afrika
UNESCO-Regio:
  • Afrika
UNESCO-Volgnummer:
1139
Inschrijvingsjaar:
2004
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Ja

Landinformatie:

Vlag

Mali, officieel de Republiek Mali, is een land in Afrika, ten zuiden van de Sahara. Het is volledig afgesloten van de zee. Delen van het land liggen in de Sahel.
Het Frans is de officiële taal. Hiernaast worden het Bambara en andere traditionele talen ook erkend.
De hoofdstad Bamako ligt in het zuidwesten van het land. Mali heeft ruim 15 miljoen inwoners waarvan meer dan 10{1868778b0ef24ece00e53609969dad8c6294dc3368eeee3e76a20c812951949f} in en rond de hoofdstad woont. Het is een van de armste landen ter wereld.
Mali heeft een rijke en diverse muziekscene die uit de cultuur van de griots is voortgekomen.
Mali bestaat voor 70{1868778b0ef24ece00e53609969dad8c6294dc3368eeee3e76a20c812951949f} uit woestijn of semiwoestijn, de Sahel. Dit beslaat voornamelijk het noordelijke gedeelte van het land. In het zuidwesten stromen ook enkele grote rivieren, namelijk de Niger, Sénégal en de Bani. Het land is voornamelijk vlak, het hoogste deel is de Adrar des Iforhas aan de grens met Algerije. Dit hoogland in de Sahara bevat veel wadi's, droge valleien, waar vroeger rivieren vloeiden. De hoogste berg van het land is de Hombori Tondo.
Het noorden van het land heeft een woestijnklimaat en er is praktisch het hele jaar geen regenval. Het zuidelijke gedeelte van het land heeft voldoende regenval om landbouw mogelijk te maken. Het regenseizoen in het zuiden is van mei tot oktober.

Provincies:

Gao, Kayes, Kidal, Koulikoro, Mopti, Ségou, Sikasso, Timboektoe

Landoppervlakte:
1240192 km²
Hoofdstad:
Bamako
Overige steden:

Gao, Kayes, Kidal, Koulikoro, Mopti, Ségou, Sikasso, Timboektoe

Landnummer:
223
Internetlandcode:
.ml
Aantal inwoners:
17467108
Valuta:
  • CFA_frank
Taal:
Frans
Bezienswaardigheden:

Bandiagara Cliffs, Bamako city centre, Great Mosque Of Djenné, Cathedral of Bamako, Bamako Grand Mosque, Fort de Médine, Djinguereber Mosque, Tomb of Askia

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.