Wildreservaat Selous

  • Tanzania

Het Wildreservaat Selous is een van de grootste wildreservaten van de wereld en ligt in het binnenland van Zuid-Tanzania. Het reservaat beslaat een gebied van 51.200 km2 en is daarmee groter dan een land als Denemarken. Velen van de typische savannedieren leven hier zoals olifanten, nijlpaarden, krokodillen en de bedreigde neushoorn en Afrikaanse wilde hond. In Selous zijn meer van enkele van deze dieren te vinden dan waar dan ook in Afrika.

Het Selous Wildreservaat is genoemd naar de Engelse ontdekkingsreiziger en schrijver Frederick Selous die in 1917 stierf tijdens de Eerste Wereldoorlog. Sinds 1982 geldt Selous als UNESCO-Werelderfgoed, wegens de diversiteit aan dieren en de onverstoorde natuur.

In 1905 werd het gebied een reservaat, bedoeld voor de jacht. Tegenwoordig is het noordelijk deel een toeristische attractie, hoewel het nog relatief weinig bezocht wordt. De aanwezigheid van de tseetseevlieg ontmoedigt toeristen. In het grootste zuidelijk deel wordt nog steeds (met zeer dure vergunning) gejaagd. Het reservaat kan vrij eenvoudig vanuit Dar es Salaam per trein of per vliegtuigje bezocht worden; wegverbindingen daarentegen zijn zeer slecht.
Het reservaat wordt doorkruist door de rivier de Rufiji, die in de Indische Oceaan uitmondt. Nabij deze rivier bevinden zich grote moerasachtige gebieden die wemelen van de krokodillen. Een andere attractie is de Stiegler-kloof, die zo'n 100 meter diep is en 100 meter breed. Het reservaat kenmerkt zich verder door een gevarieerd landschap met relatief veel bomen; er zijn geen grote vlaktes zoals de savanne in Serengeti.

Het Selous Wildreservaat is één van de weinige reservaten waar safari te voet is toegestaan. Onder begeleiding van een gids is het mogelijk dieren en sporen van dieren van naderbij te bekijken. Safari's per jeep of boot zijn ook mogelijk.

Criteria
  • IX. het herbergt de belangrijkste natuurlijke onderkomens voor het behoud van biodiversiteit, inclusief die welke bedreigde soorten herbergen van buitengewone, universele betekenis
  • X. Het is een gebied met een exceptionele, natuurlijke schoonheid.

Foto 2

Content:
  • Afrika
UNESCO-Regio:
  • Afrika
UNESCO-Volgnummer:
199
Inschrijvingsjaar:
1982
Soort erfgoed:
Natuurerfgoed
Bedreiging:
Ja

Landinformatie: