Onderstaand overzicht geeft een lijst van bedreigd werelderfgoed dat door specifieke gevaren (bijvoorbeeld beschadiging, instorting, verdwijning of oorlog) wordt bedreigd.

Coro en zijn Haven

  • Venezuela

Santa Ana de Coro is een stad in Venezuela, met 215.000 inwoners. In 1527 werd de stad gesticht door de Spanjaard Juan Martín de Ampués, onder de naam Santa Ana de Coro. Het is de oudste stad in het westen van Venezuela, en de eerste stad waar de eerste Europese nederzetting in Latijns-Amerika officieel de status van stad kreeg. In de eerste jaren van het koloniale tijdperk was Coro de hoofdstad van de provincie Venezuela. Coro was ook het eerste bisdom van Venezuela. Tegenwoordig is het de hoofdstad van de gemeente Miranda en van de staat Falcón.

Vanwege enkele kerken en villa's uit de koloniale tijd die in het oude centrum bewaard zijn gebleven (zoals de kathedraal uit de 16e eeuw en het Arcaya-Huis) werd de oude binnenstad Coro in 1993 door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard. Enkele straten zijn geplaveid met kinderkopjes. In het noordoosten grenst de stad aan “los Médanos de Coro” (de Duinen van Coro): een groot gebied van zandduinen, dat zich uitstrekt tot aan de Caraïbische Zee.

Criteria
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
  • V. het is een bijzonder voorbeeld van een traditionele menselijke bewoning of landgebruik, dat een cultuur (of culturen) vertegenwoordigt, in het bijzonder wanneer het kwetsbaar is geworden ten gevolge van onomkeerbare veranderingen

Foto 2

Content:
  • Zuid-Amerika
UNESCO-Regio:
  • Latijns-Amerika en Caraïben
UNESCO-Volgnummer:
658
Inschrijvingsjaar:
1993
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Ja

Landinformatie:

Vlag

De Bolivariaanse Republiek Venezuela is een land in het noorden van Zuid-Amerika, dat grenst aan de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan in het noorden, Guyana in het oosten, Brazilië in het zuiden en Colombia in het westen. Voor de Venezolaanse kust liggen Aruba, Bonaire, Curaçao, Isla Margarita en Trinidad en Tobago.
Het adjectief bolivariaanse slaat op de Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder Simón Bolívar.
Venezuela kent een grote variëteit aan landschappen, zoals de noordoostelijke uitlopers van het Andesgebergte in het noordwesten en langs de noordelijke Caribische kust, met als hoogste punt de Pico Bolívar van 5007 meter.
In het noordwesten liggen ook de laaglanden rond het Meer van Maracaibo en de Golf van Venezuela. Het centrum van het land wordt gekenmerkt door uitgestrekte vlaktes, llanos, die zich uitspreiden van de Colombiaanse grens tot de rivierdelta van de Orinoco. In het zuiden ligt het geïsoleerde Hoogland van Guyana, met de Angelwaterval, de hoogste waterval in de wereld.
Op de Gran Sabana zijn veel tepui's te vinden. Het klimaat is tropisch en over het algemeen heet en vochtig, maar meer gematigd in de hooglanden.
Langs de kust bevindt zich een aantal eilanden. Aan de noordwestkant liggen Los Monjes en het schiereiland Paraguaná. Aan de noordoostkant liggen de eilanden La Tortuga en Isla Margarita, Cubagua en Coche.

Provincies:

Amazonas, Anzoátegui, Apure, Aragua, Barinas, Bolívar, Carabobo, Cojedes, delta Amacuro, Falcón, Guárico, Lara, Mérida, Miranda, Monagas, Nueva Esparta, Portuguesa, Sucre, Táchira, Trujillo, Vargas, Yaracuy, Zulia

Landoppervlakte:
912050 km²
Hoofdstad:
Caracas
Overige steden:

Maracaibo, Barquisimeto, Valencia, Mérida, Maracay, Ciudad Guayana

Landnummer:
58
Internetlandcode:
.ve
Aantal inwoners:
30912302
Valuta:
  • Venezolaanse Bolivar
Taal:
Spaans
Bezienswaardigheden:

Salto el sapo, De Virgen del Valle Basiliek, Centro de Arte Los Galpones, Fortin de La Galera , Universiteit van Caracas, Pico el Aguila Venezuela, Casa Natal & Museo Bolivar, Faro Punta Ballenas, Paseo de Los Proceres

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.