September 20, 2021
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Rock Carvings in Tanum
Cz_sKSAzyZo

Rotstekeningen van Tanum

  • Zweden

De rotstekeningen van Tanum (Zweeds:Tanums hällristningar) zijn een van de veertien werelderfgoederen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO in Zweden. Zij zijn opgenomen in deze lijst in 1994 en behoren tot de cultuurerfgoederen.

De rotstekeningen (ook wel petrogliefen genoemd), die te vinden zijn in Tanum, in het noordwesten van de provincie Västra Götalands län in zuidwest-Zweden, stammen uit de bronstijd en zijn ongeveer 3000 jaar oud. Zij zijn te vinden op zes plaatsen rondom Tanum: in Vitlycke, Aspeberget, Fossum, Litsleby, Gerum en Kalleby. De tekeningen zijn in elke plaats verschillend en met een eigen karakter.

De afgebeelde motieven zijn rijk en gevarieerd. Ze gaan over mensen en dieren, wapens, boten en andere onderwerpen. Ze laten het leven en het geloof van de mensen in Europa in de bronstijd zien.

Criteria
  • I. het vertegenwoordigt een meesterwerk van een creatief menselijk genie
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
557
Inschrijvingsjaar:
1994
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Zweden, officieel het Koninkrijk Zweden, is een land in Scandinavië in Noord-Europa. Het wordt omringd door Noorwegen in het westen en noorden, Finland in het noordoosten, de Botnische Golf in het oosten, de Oostzee in het zuidoosten en het zuiden en het Skagerrak en het Kattegat in het zuidwesten. In de Oostzee liggen de eilanden Öland en Gotland die ook tot Zweden behoren. De hoofdstad en tevens grootste stad is Stockholm.
Het land heeft een oppervlakte van 450.295 km² en 9.880.604 inwoners. Met een bevolkingsdichtheid van 21,9/km² is Zweden het op vier na dunstbevolkte land in Europa. Met 82{1868778b0ef24ece00e53609969dad8c6294dc3368eeee3e76a20c812951949f} vormen de Zweden de grootste bevolkingsgroep van het land. De staat Zweden is ontstaan in de Middeleeuwen en groeide in de Vroegmoderne Tijd uit tot grootmacht, die onder meer delen van de tegenwoordige Baltische staten, Finland en het Heilige Roomse Rijk omvatte. In de 18e, 19e en aan het begin van de 20e eeuw werd echter veel gebied verloren. Sinds 1814, toen het land Noorwegen annexeerde en hiermee vervolgens bijna een eeuw lang een personele unie vormde, is Zweden niet meer in oorlog geweest.
Het huidige Zweden is een constitutionele monarchie en een van de rijkste, welvarendste en meest ontwikkelde landen ter wereld. Zweden staat veertiende in de Index van de menselijke ontwikkeling van de Verenigde Naties en eindigde in 2008 als eerste in de democratie-index van het blad The Economist. Zweden is aangesloten bij de Noordse Raad en is sinds 1 januari 1995 lid van de Europese Unie. Het valt wel buiten de eurozone, het betaalmiddel is de Zweedse kroon.

Provincies:

Blekinge, Dalarna, Gävleborg, Gotland, Halland, Jämtland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Örebro, Östergötland, Skåne, Södermanland, Stockholm, Uppsala, Värmland, Västerbotten, Västernorrland, Västmanland, Västra Götaland

Landoppervlakte:
450295 km²
Hoofdstad:
Stockholm
Overige steden:

Gävle, Göteborg, Helsingborg, Karlstad, Lund, Malmö, Örebro, Sundsvall, Uppsala, Visby

Landnummer:
46
Internetlandcode:
.se
Aantal inwoners:
9880604
Valuta:
  • Zweedse Kroon
Taal:
Zweeds
Bezienswaardigheden:

Slot Drottningholm, Vikingnederzettingen, Hoogovens van Engelsberg, Rotstekeningen van Tanum, Skogskyrkogården, Lapland, Vlootbasis Karlskrona, Hoge Kust, Radiostation Varberg, Geodetische boog van Struve, Mijngebied van de grote Koperberg

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.