April 10, 2021
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Sagarmatha National Park
xYq5gj_iMt8

Sagarmatha National Park

  • Nepal

Het Sagarmatha National Park ligt in het oosten van Nepal. Het omvat delen van het Himalaya-gebergte, waaronder de zuidelijke helft van Mount Everest. Sagarmatha is Sanskriet voor "moeder van het universum", en is de naam voor Mount Everest in het Nepalees. Het bezoekerscentrum van het park ligt in Namche Bazaar in het district Solukhumbu.

Het park is opgericht in 1976, en werd een Werelderfgoed in 1979 vanwege de aanwezigheid van de hoogste berg ter wereld en diverse zeldzame diersoorten (zoals de sneeuwluipaard). Ook de aanwezigheid van de uniek geachte lokale Sherpacultuur heeft hierin bijgedragen. Het Sagarmatha National Park heeft een oppervlakte van 1.244 km², en varieert in hoogte van 2.845 meter in Jorsale tot 8.850 meter op de top van de Everest.

Criteria
  • VII. het bevat buitengewone natuurverschijnselen of gebieden van buitengewone natuurlijke schoonheid en esthetisch belang
Continent:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Azië en de Grote Oceaan
UNESCO-Volgnummer:
120
Inschrijvingsjaar:
1979
Soort erfgoed:
Natuurerfgoed

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Nepal, officieel de Federale Democratische Republiek Nepal, is een land in Azië, gelegen in de Himalaya tussen India en China. Het zuidelijke gedeelte van Nepal ligt op het Indische subcontinent.
Een groot gedeelte van Nepal is bergachtig. Van de veertien bergen in de wereld boven 8000 meter liggen er acht in Nepal, waaronder de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, die op de grens met Tibet ligt. In het zuiden van het land langs de grens met India zijn de lager gelegen gebieden. Ongeveer 20{1868778b0ef24ece00e53609969dad8c6294dc3368eeee3e76a20c812951949f} van de oppervlakte van Nepal is bruikbaar voor de landbouw. Van het zuiden naar het noorden kent Nepal drie zones, het laagland in het zuiden, heuvels en lage bergen in het centrum, en de Himalaya in het noorden.
Enkele andere hoge bergen en ruggen in Nepal zijn de Dhaulagiri, Kangchenjunga, Lhotse en Annapurna Himal.
Door de grote hoogteverschillen kent het land veel uiteenlopende klimaatgebieden, van een hooggebergteklimaat in de Himalaya tot een subtropisch klimaat langs de grens met India.

Provincies:

Bagmati, Bheri, Dhawalagiri, Gandaki, Janakpur, Karnali, Kosi, Lumbini, Mahakali, Mechi, Narayani, Rapti, Sagarmatha, Seti

Landoppervlakte:
147181 km²
Hoofdstad:
Kathmandu
Overige steden:

Pokhara, Lalitpur, Biratnagar, Bharatpur, Birgunj, Butwal, Dharan, Bhimdatta, Dhangadhi, Janakpur, Hetauda

Landnummer:
977
Internetlandcode:
.np
Aantal inwoners:
29033914
Valuta:
  • Nepalese Rupee
Taal:
Nepalees
Bezienswaardigheden:

Himalayagebergte, Royal Bardiya National Park, De Goisankund meren, Pashupatinath tempelcomplex, Boudha, Lumbini, Chauni National Museum, Chitwan National Park, Durbar Square, Kathmanduvallei

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.