September 19, 2020
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Vega-archipel

  • Noorwegen

De Vega-archipel is een eilandengroep van ongeveer 6500 eilanden in Nordland in het noorden van Noorwegen. Sinds 2004 staat de archipel op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het is een bijzonder gebied omdat hier nabij de Poolcirkel al 1500 jaar vissers leven, die ook het dons van de eidereend verzamelden. Bovendien komen er hier bijzondere planten en dieren voor.

De naam komt van het grootste eiland Vega (Oudnoords: Veiga), wat weer iets als 'vloeibaar' betekent.

Criteria
  • V. het is een bijzonder voorbeeld van een traditionele menselijke bewoning of landgebruik, dat een cultuur (of culturen) vertegenwoordigt, in het bijzonder wanneer het kwetsbaar is geworden ten gevolge van onomkeerbare veranderingen
Continent:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
1143
Inschrijvingsjaar:
2004
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Noorwegen, officieel het Koninkrijk Noorwegen, is een land in Noord-Europa. Noorwegen ligt op het westelijk deel van het Scandinavisch Schiereiland en grenst aan Zweden, Finland en Rusland. Het Verenigd Koninkrijk en de Faeröer liggen ten westen aan de andere kant van de Noordzee en Denemarken ligt ten zuiden aan de overzijde van het Skagerrak.
In de jaren twintig van de twintigste eeuw bezette Noorwegen Jan Mayen en kreeg het - in het Spitsbergenverdrag - de soevereiniteit over de Arctische archipel van Spitsbergen. De Antarctische gebieden Bouvet, Peter I-eiland en Koningin Maudland vallen onder Noors bestuur, maar horen niet tot het koninkrijk.
Noorwegen heeft een oppervlakte van 385.155 km² en een kustlijn van ruim 25.000 km. Door het relatief lage inwonertal van ongeveer 5 miljoen bedraagt de bevolkingsdichtheid circa 13 per km² en is Noorwegen na IJsland en Kazachstan het dunstbevolkte land van Europa. Daardoor worden grote delen van het land gedomineerd door natuur; bossen, fjorden, gletsjers en meren zijn kenmerkend voor het Noorse landschap.
De hoofdstad van Noorwegen is Oslo. Andere belangrijke steden zijn Bergen, Trondheim, Stavanger, Tromsø en Kristiansand. Noorwegen is rijk aan gas- en olievelden, die samen met enkele andere bodemschatten, de scheepvaart en de handel de pijlers van de economie vormen. Noorwegen heeft het op één na hoogste bbp per hoofd van de bevolking ter wereld en werd door de VN al meerdere malen uitgeroepen tot meest ontwikkelde land.

Provincies:

Akershus, Aust-Agder, Buskerud, Finnmark, Hedmark, Hordaland, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Nordland, Oppland, Oslo, Rogaland, Sogn og Fjordane, Sør-Trøndelag, Telemark, Troms, Vest-Agder, Vestfold, Østfold

Landoppervlakte:
385155 km²
Hoofdstad:
Oslo
Overige steden:

Drammen, Hamar, Bergen, Molde, Stavanger, Trondheim, Tønsberg, Sarpsborg

Landnummer:
47
Internetlandcode:
.no
Aantal inwoners:
5165802
Valuta:
  • Noorse kroon
Taal:
Noors
Bezienswaardigheden:

Preikestolen, Het Noorderlicht, Flåm Railway, Bryggen, Fløyen, Rotskunst van Alta, Rjukan–Notodden, Røros

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.