February 28, 2021
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Industriële erfgoedsite Rjukan-Notodden

  • Noorwegen

Industriële erfgoedsite Rjukan-Notodden is een Werelderfgoedsite in Telemark, opgericht om het industriële landschap rond het Heddalsvatnet en Vestfjorddalen Walley te beschermen. Het landschap is gecentreerd op de fabriek gebouwd door de Norsk Hydro om kunstmest te produceren uit stikstof uit de lucht. Het complex omvat ook waterkrachtcentrales, transportsystemen, met inbegrip van de spoorwegen, transmissielijnen en fabrieken, en huisvesting van werknemers en sociale instellingen in de steden van Notodden en Rjukan.

Criteria
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
1486
Inschrijvingsjaar:
2015
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Noorwegen, officieel het Koninkrijk Noorwegen, is een land in Noord-Europa. Noorwegen ligt op het westelijk deel van het Scandinavisch Schiereiland en grenst aan Zweden, Finland en Rusland. Het Verenigd Koninkrijk en de Faeröer liggen ten westen aan de andere kant van de Noordzee en Denemarken ligt ten zuiden aan de overzijde van het Skagerrak.
In de jaren twintig van de twintigste eeuw bezette Noorwegen Jan Mayen en kreeg het - in het Spitsbergenverdrag - de soevereiniteit over de Arctische archipel van Spitsbergen. De Antarctische gebieden Bouvet, Peter I-eiland en Koningin Maudland vallen onder Noors bestuur, maar horen niet tot het koninkrijk.
Noorwegen heeft een oppervlakte van 385.155 km² en een kustlijn van ruim 25.000 km. Door het relatief lage inwonertal van ongeveer 5 miljoen bedraagt de bevolkingsdichtheid circa 13 per km² en is Noorwegen na IJsland en Kazachstan het dunstbevolkte land van Europa. Daardoor worden grote delen van het land gedomineerd door natuur; bossen, fjorden, gletsjers en meren zijn kenmerkend voor het Noorse landschap.
De hoofdstad van Noorwegen is Oslo. Andere belangrijke steden zijn Bergen, Trondheim, Stavanger, Tromsø en Kristiansand. Noorwegen is rijk aan gas- en olievelden, die samen met enkele andere bodemschatten, de scheepvaart en de handel de pijlers van de economie vormen. Noorwegen heeft het op één na hoogste bbp per hoofd van de bevolking ter wereld en werd door de VN al meerdere malen uitgeroepen tot meest ontwikkelde land.

Provincies:

Akershus, Aust-Agder, Buskerud, Finnmark, Hedmark, Hordaland, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Nordland, Oppland, Oslo, Rogaland, Sogn og Fjordane, Sør-Trøndelag, Telemark, Troms, Vest-Agder, Vestfold, Østfold

Landoppervlakte:
385155 km²
Hoofdstad:
Oslo
Overige steden:

Drammen, Hamar, Bergen, Molde, Stavanger, Trondheim, Tønsberg, Sarpsborg

Landnummer:
47
Internetlandcode:
.no
Aantal inwoners:
5165802
Valuta:
  • Noorse kroon
Taal:
Noors
Bezienswaardigheden:

Preikestolen, Het Noorderlicht, Flåm Railway, Bryggen, Fløyen, Rotskunst van Alta, Rjukan–Notodden, Røros

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.