August 6, 2020
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Butrint
XpBx16fr0Cc

Butrint

  • Albanië

Butrint (Albanees: Butrint, bepaalde vorm Butrinti; Grieks: Βουθρωτόν, Bouthrotón; Latijn: Buthrotum; Italiaans: Butrinto) is een Oude Griekse stad en een archeologische vindplaats in het uiterste zuiden van Albanië, in het district Sarandë, aan de Ionische Zee. Het Griekse eiland Korfoe ligt vlak voor deze plaats en de Albanese havenplaats Sarandë ligt ongeveer 20 kilometer noordelijk van deze plaats, van waaruit het relatief makkelijk te bereiken is. In de oudheid was het bekend als Βουθρωτόν (Bouthroton) of Βουθρώτιος (Bouthrotios) in het Oud-Grieks en Buthrotum in het Latijn.

Criteria
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
Continent:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
570
Inschrijvingsjaar:
1992
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Albanië, officieel de Republiek Albanië, is een republiek in het westen van het Balkanschiereiland. Het land grenst kloksgewijs aan Montenegro, Kosovo, Macedonië, Griekenland en de Ionische en Adriatische Zee. De hoofdstad en grootste stad van Albanië is Tirana in het centrum van het land, dat 610.070 van de in totaal meer dan 3 miljoen inwoners huisvest.
Albanië was eeuwenlang een uithoek van het Ottomaanse Rijk. In 1912 werd het land onafhankelijk en na de Tweede Wereldoorlog kreeg het onder Enver Hoxha een dogmatisch communistisch regime dat zich steeds verder van de rest van de wereld isoleerde. Sinds de val daarvan in 1991 is Albanië een parlementaire democratie. Vrijemarkthervormingen in het land hebben de weg opengesteld voor buitenlandse investeerders, met name in de energie- en vervoersinfrastructuursector.
Albanië is lid van de Verenigde Naties, de NAVO, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, de Raad van Europa, de Wereldhandelsorganisatie en de Organisatie voor Islamitische Samenwerking en is een van de oprichtende leden van de Unie voor het Middellandse Zeegebied. Sinds 24 juni 2014 is het daarnaast kandidaat-lid van de Europese Unie, nadat het reeds in 2009 dat statuut aanvroeg.

Provincies:

Berat, Dibër, Durrës, Elbasan, Fier, Gjirokastër, Korçë, Lezhë, Shkodër, Tirana, Vlorë

Landoppervlakte:
28748 km²
Hoofdstad:
Tirana
Overige steden:

Vlorë, Elbasan, Shkodër, Kamëz, Fier, Korçë, Berat, Lushnjë

Landnummer:
355
Internetlandcode:
.al
Aantal inwoners:
3038594
Valuta:
  • Albanese Lek
Taal:
Albanees
Bezienswaardigheden:

Apollonia, Byllis, Butrint, Konispol, Butrint, Berat, Gjirokastër

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.