August 5, 2021
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Parelvisserij, getuigenis van een eilandeconomie

  • Bahrein

Parelvisserij, getuigenis van een eilandeconomie is de naam van een werelderfgoed in Bahrein. Het werelderfgoed bestaat uit 17 bouwwerken in Muharraq, drie oesterbanken, een deel van de kust en het Qal’at Bu Mahir-fort op het zuidelijke puntje van Muharraq eiland, waarvandaan de boten naar de oesterbanken vertrokken. De 17 gebouwen bevatten woonhuizen van rijke kooplieden, winkels, pakhuizen en een moskee. De locatie is het laatste overgebleven complete voorbeeld van de culturele traditie van het parelduiken in Bahrein.

Criteria
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
Continent:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Arabische Staten
UNESCO-Volgnummer:
1364
Inschrijvingsjaar:
2012
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Landinformatie:

Vlag

Bahrein, officieel het Koninkrijk Bahrein, is een relatief kleine eilandstaat in de Perzische Golf. Het is een archipel met 33 eilanden, waarvan het grootste zo'n 55 km lang en 18 km breed is, gelegen voor de kust van Saoedi-Arabië waarmee het is verbonden via de Koning Fahddijk. In het zuidoosten ligt het schiereiland Qatar, waarmee een 40 km lange verbinding in aanbouw is. Tweehonderd kilometer aan de overkant van de Golf ligt buurland Iran. Als centraal gelegen golfstaat vervult Bahrein een belangrijke economische en financiële positie binnen de oliewereld.
De naam Bahrayn betekent letterlijk twee zeeën in het Arabisch. Bahrein werd op 16 december 1971 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Het koninkrijk is militair zeer belangrijk als standplaats en steunpunt van de Amerikaanse vijfde vloot in Perzische Golf. De hoofdstad Manama fungeert als centrum van de United States Navy in de regio, de marine van de Verenigde Staten van welke Bahrein een belangrijke bondgenoot is.
Het land behoort tot de Arabische Liga.

Provincies:

al-'Asimah, al-Wustah, al-Muharaq, ash-Shamaliyah, al-Janobiyah

Landoppervlakte:
767 km²
Hoofdstad:
Manama
Overige steden:

Muharraq

Landnummer:
973
Internetlandcode:
.bh
Valuta:
  • Bahrein Dinar
Taal:
Arabisch
Bezienswaardigheden:

Bahrain World Trade Center, Qal'at al-Bahrein

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.