November 27, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Ruins of the Buddhist Vihara at Paharpur
ufgT3TLydGg

Ruïnes van de boeddhistische Vihara bij Paharpur

  • Bangladesh

Paharpur is een plaats in het noorden van Bangladesh. Het geniet bekendheid vanwege de Somapura Vihara, een boeddhistisch klooster uit het einde van de 8e eeuw. Het klooster is gebouwd op een vierkant terrein dat 281 meter lang is aan elke kant. In de buitenste vleugels zijn de kloostercellen, 177 in totaal. In het midden van het kloosterterrein staat het piramide-achtige heiligdom dat opgebouwd is uit drie terrassen. De muren zijn gemaakt van baksteen. Sommige van de stenen zijn versierd met reliëfs van bloemmotieven en zittende Boeddha's. Er waren ook rijen met een paar duizend terracotta tegels rondom de terrassen, de meeste daarvan zijn niet origineel bewaard gebleven. Vanaf de 12e eeuw raakte het klooster in verval na meerdere malen te zijn aangevallen. De ruïnes van de Somapura Vihara zijn in 1985 opgenomen in de Werelderfgoedlijst, ter nagedachtenis aan de Pala-dynastie, die 3,5 eeuw lang heerste in Bengalen en Bihar vanaf het midden van de 8e eeuw.

Criteria
  • I. het vertegenwoordigt een meesterwerk van een creatief menselijk genie
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • VI. het is direct of tastbaar verbonden met gebeurtenissen of levende tradities, met ideeën, of geloof, met artistieke en literaire werken van bijzondere universele betekenis (de commissie beschouwt dit criterium alleen als toepasbaar in bijzondere omstandigheden en alleen in combinatie met een ander cultureel of natuurlijk criterium op de lijst)
Continent:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Azië en de Grote Oceaan
UNESCO-Volgnummer:
322
Inschrijvingsjaar:
1985
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.