August 5, 2021
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Agavelandschap en oude industriële faciliteiten van Tequila

  • Mexico

Het agavelandschap en de oude industriële faciliteiten van Tequila zijn een site in Jalisco, Mexico, die is uitgeroepen tot werelderfgoed. In de site zijn ook enige locaties van de cultuur van Teuchitlan opgenomen, die in het eerste millennium bloeide in de vallei van Santiago de Tequila.

Het landschap bevindt zich tussen de Tequilavulkaan en het dal van de Río Grande de Santiago, in de westelijke deelstaat Jalisco. Door de vele agaveplantages, die gebruikt worden om de drank tequila van te stoken, heeft de vallei een blauwkleurig uiterlijk. In Tequila, Arenal en Amatitan bevinden zich distilleerderijen waar tequila gedistilleerd wordt.
De site is opgenomen in de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO in 2006. Redenen voor de opname zijn de vermenging van inheemse en Europese productietechnieken, de ecologische respectievelijk architectonische waarde van het landschap en de industriële faciliteiten, de nationale trots die Mexico ontleent aan de productie van tequila en de culturele waarde van de regio rond Tequila.
Logo Unesco

Criteria
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
  • V. het is een bijzonder voorbeeld van een traditionele menselijke bewoning of landgebruik, dat een cultuur (of culturen) vertegenwoordigt, in het bijzonder wanneer het kwetsbaar is geworden ten gevolge van onomkeerbare veranderingen
  • VI. het is direct of tastbaar verbonden met gebeurtenissen of levende tradities, met ideeën, of geloof, met artistieke en literaire werken van bijzondere universele betekenis (de commissie beschouwt dit criterium alleen als toepasbaar in bijzondere omstandigheden en alleen in combinatie met een ander cultureel of natuurlijk criterium op de lijst)
Continent:
  • Noord-Amerika
UNESCO-Regio:
  • Latijns-Amerika en Caraïben
UNESCO-Volgnummer:
1209
Inschrijvingsjaar:
2006
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Mexico, officieel de Verenigde Mexicaanse Staten is een land in Noord-Amerika, grenzend aan de Verenigde Staten, Belize en Guatemala, de Grote Oceaan en de Golf van Mexico. Ook enkele eilanden behoren tot Mexico.
Mexico is een federale republiek bestaande uit 31 staten en Mexico-Stad, gelegen op 2240 meter boven de zeespiegel en een van de grootste steden ter wereld. Het land heeft 123.166.749 inwoners. De meest gesproken taal is het Spaans, waarmee Mexico het meest bevolkte Spaanssprekende land ter wereld is; indiaanse talen worden door zo'n 10{1868778b0ef24ece00e53609969dad8c6294dc3368eeee3e76a20c812951949f} van de bevolking gesproken.
Enrique Peña Nieto van de Institutioneel Revolutionaire Partij (PRI) is president sinds 2012. Gerekend naar het bruto binnenlands product in ppp-dollars is Mexico de twaalfde economie ter wereld.

Provincies:

Chihuahua, Coahuila de Zaragoza, Durango, Sonora, Veracruz, Zacatecas, Chiapas, Mexico, Jalisco, Puebla

Landoppervlakte:
1964375 km²
Hoofdstad:
Mexico-Stad
Overige steden:

Mexicali, Tuxtla Gutiérrez, Saltillo, Guanajuato, Chilpancingo, Guadalajara, Toluca, Monterrey, Puebla, Xalapa de Enríquez

Landnummer:
52
Internetlandcode:
.mx
Aantal inwoners:
123166749
Valuta:
  • Mexico Peso
Taal:
Spaans
Bezienswaardigheden:

Cobá, Tulum, Xel-Ha Park, Xcaret, Nationaal Paleis, Templo Mayor, El Castillo, Basiliek van Guadalupe, Rio Secreto, Museo Soumaya, Ik Kil, Sayulita, Popocatépetl

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.