Werelderfgoed
9rnRiMh3dbI
Al Qal'a van Beni Hammad
- Algerije
CriteriaAl Qal'a is een ruïnestad in bergachtig gebied van Algerije. Het was de eerste hoofdstad van emir Beni Hammad, opgericht in 1007 en vernield in 1152.
De resten geven een authentiek beeld te zien van een moslimstad. De moskee is een van de grootste van Algerije.
Sinds 1980 staat deze plaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Al Qal'a van Beni Hammad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de historische en archeologische waarde als een overblijfsel van de eerste islamitische stad gesticht in Algerije.
Al Qal'a van Beni Hammad was de hoofdstad van het Hammadid-dynastie, die regeerde over een groot deel van het huidige Algerije en Tunesië van 1014 tot 1152 na Christus. De stad werd gesticht in de 11e eeuw door de Hammadid-emir Hammad ibn Buluggin, en werd een belangrijk cultureel en intellectueel centrum van de regio.
De stad was omringd door muren en was gebouwd op een heuvel met uitzicht op de vallei. Het omvatte een paleis, moskeeën, residentiële en commerciële gebouwen en andere openbare gebouwen. Het belangrijkste bouwwerk in de stad was de grote moskee, die nog steeds overeind staat en bekend staat om zijn prachtige decoraties en architectuur.
In de 12e eeuw werd de stad verlaten en gedeeltelijk verwoest na de val van de Hammadid-dynastie. De overblijfselen van de stad werden later herontdekt in de 19e eeuw en zijn sindsdien gerestaureerd en geconserveerd.
Al Qal'a van Beni Hammad werd in 1980 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst vanwege de historische en culturele waarde als een voorbeeld van de vroegste islamitische stadsplanning en architectuur in de regio. Het wordt beschouwd als een belangrijk voorbeeld van de ontwikkeling van de islamitische beschaving in Noord-Afrika.
- III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
- Afrika
- Arabische Staten
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.