April 19, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Djémila
OU_7VBtasVM

Djémila

  • Algerije

Djémila (of Cuicul) is een plaats in Algerije gelegen op 900 meter boven zeeniveau. De stad is een goed voorbeeld van de Romeinse planning van steden, aangepast op een bergachtig gebied. Djémila, oorspronkelijk Cuicul genaamd, werd gesticht in de eerste eeuw na Christus. De stad werd oorspronkelijk bevolkt door voormalige soldaten uit het derde legioen van Augustus en groeide uit tot een belangrijk regionaal economisch centrum. De stad dankte haar rijkdom aan de landbouw (in de vorm van koren, olijfbomen en boerderijen). In de vijfde en zesde eeuw, na de val van het Romeinse Rijk, werd de stad verlaten. De Moslims bezetten het gebied, maar namen de stad niet meer in bezit. Zij hernoemden de stad Djémila, hetgeen ‘prachtige’ betekent in het Arabisch. De romeinse ruïnes zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven. De ruïnes zijn gecentreerd rond het forum van de Harsh, een groot vierkant plein, waar een triomfboog toegang tot geeft.

De stad staat sinds 1982 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, vanwege zijn forum, tempels, basilieken, triomfbogen en huizen van historische waarde.

Criteria
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Afrika
UNESCO-Regio:
  • Arabische Staten
UNESCO-Volgnummer:
191
Inschrijvingsjaar:
1982
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.