May 26, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Tipaza

  • Algerije

Tipaza was een belangrijke oude Algerijnse stad aan de zee en handelspost, veroverd door Rome en omgevormd tot een strategische militaire basis voor de verdere verovering van Mauretania.

Oorspronkelijk van Fenicische oorsprong, werd Tipasa een Romeinse kolonie onder keizer Claudius en later zelfs een municipium. De stad was van een betrekkelijk groot economisch belang voor de regio en werd al vroeg in de derde eeuw na Christus bekeerd tot het Christendom. In 484 stuurde de Vandaalse koning Huneric (477-484) een Ariaanse bisschop naar Tipasa, waarna een groot deel van de bevolking naar Spanje vluchtte. Hierna kwam de stad tot verval.

Het omvat een unieke groep van Romeinse en Byzantijnse ruïnes en monumenten, waaronder de Kbor er Roumia, het koninklijke mausoleum van Mauritanië.

De stad werd in 1982 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In 2002 werd de kwalificatie van Tipaza veranderd in bedreigd Werelderfgoed. Deze kwalificatie werd in 2006 weer geschrapt.

Continent:
  • Afrika
UNESCO-Regio:
  • Arabische Staten
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.