January 29, 2022
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Los Glaciares National Park
fZ99abg9WMQ

Nationaal park Los Glaciares

  • Argentinië

Nationaal park Los Glaciares is een nationaal park in Argentinië. Het park is gelegen in een gebied dat ook wel bekendstaat als de Austral Andes, in het zuidwesten van de provincie Santa Cruz en op de grens met Chili.

In het park vinden we bergen, meren, bossen en enorme gletsjers. In het westen ligt een deel van de Andes, bedolven onder sneeuw en ijs. De Patagonische steppe ligt in het oosten.

Het park dankt zijn naam aan het feit dat er zich verschillende gletsjers in dit gebied bevinden. Ongeveer 30{1868778b0ef24ece00e53609969dad8c6294dc3368eeee3e76a20c812951949f} van dit park bestaat uit een ijsvlakte, de grootste buiten Antarctica. Er zijn 47 grote gletsjers, waarvan er zich 13 oostwaarts bewegen. Daarnaast zijn er zo'n 200 kleine gletsjers.

De belangrijkste en bekendste gletsjers, relatief eenvoudig te bereiken vanuit El Calafate in Argentinië, zijn de:

Perito Morenogletsjer ten zuiden van het Argentinomeer
Upsalagletsjer ten noorden van het Argentinomeer
Viedma gletsjer ten westen van het Viedmameer
Onelli-gletsjer ten westen van het Argentinomeer
Spegazzini gletsjer ten westen van het Argentinomeer

Het meeste smeltwater dat oostwaarts stroomt loopt uit in twee grote meren die zich in het park bevinden: het Argentinomeer in het zuiden (met 1560 km2 het grootste meer van Argentinië) en het Viedmameer (1100 km2) in het noorden. Het water wordt afgevoerd door de Santa Cruz rivier naar het oosten

Het nationaal park telt enkele hoge bergen, waaronder de Fitzroy (3405 m), de Cerro Torre (3128 m), de Cerro Norte (2950 m), de Cerro Bertrand (3200 m), de Cerro Botadeos (3200 m) en de Cerro Cervantes (2389 m).

Criteria
  • VII. het bevat buitengewone natuurverschijnselen of gebieden van buitengewone natuurlijke schoonheid en esthetisch belang
  • VIII. het is een bijzonder voorbeeld van belangrijke lopende ecologische en biologische processen in de evolutie en ontwikkeling van ecosystemen op het land, in zoet water, aan de kust en in en op zee, en van gemeenschappen van planten en dieren.
Continent:
  • Zuid-Amerika
UNESCO-Regio:
  • Latijns-Amerika en Caraïben
UNESCO-Volgnummer:
145
Inschrijvingsjaar:
1981
Soort erfgoed:
Natuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Argentinië, officieel de Argentijnse Republiek, is een Spaanstalig land in het zuiden van Zuid-Amerika, tussen de Andes en de zuidelijke Atlantische Oceaan. Het grenst aan Uruguay, Brazilië, Paraguay, Bolivia en Chili. Het land heeft 42.192.494 inwoners.
Argentinië heeft een totale oppervlakte van 2.780.400 km², het is daarmee het achtste land ter wereld naar oppervlakte en het grootste van de Spaanstalige landen. De naam van het land is afgeleid van het Latijnse woord argentum, een edelmetaal dat een belangrijke rol speelde in de opkomst van het Europese kolonialisme. Argentinië is onafhankelijk sinds 1816, daarvoor was het gedurende drie eeuwen een Spaanse kolonie.
Buenos Aires, de hoofdstad, is met ca. 3 miljoen inwoners ook de grootste stad van het land, en het metropoolgebied Gran Buenos Aires is (na São Paulo) het op een na grootste van Zuid-Amerika. Argentinië claimt ook de archipels de Falklandeilanden en Zuid-Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden, die beide onder gezag staan van het Verenigd Koninkrijk, en een deel van Antarctica.

Landoppervlakte:
2780400 km²
Hoofdstad:
Buenos Aires
Overige steden:

Buenos Aires, Córdoba, La Matanza, Rosario, Lomas de Zamora, La Plata, Mar del Plata, Salta, San Miguel de Tucumán, Quilmes, Almirante Brown

Landnummer:
54
Internetlandcode:
.ar
Aantal inwoners:
42192494
Valuta:
  • Argentijnse Peso
Taal:
Spaans
Bezienswaardigheden:

Jezuïetenmissies van de Guaraní, Cueva de las Manos, Jezuïetenkwartier en Estancias van Córdoba,Quebrada de Humahuaca, Valdés-schiereiland, Nationaal park Los Glaciares, Nationaal park Iguazú, Natuurparken Ischigualasto en Talampaya, Teatro Colón

Wetenswaardigheden:

De Argentijnse filmindustrie maakt ongeveer 80 speelfilms per jaar.De wereldprimeur voor animatiefilms lag en werd uitgebracht in Argentinië, door cartoonist Quirino Cristiani in 1917 en 1918. Sinds de jaren tachtig hebben Argentijnse films wereldwijd erkenning verworven. Voorbeelden hiervan zijn La historia oficial (Oscar voor de beste buitenlandse film in 1986), Hombre mirando al sudeste, Un lugar en el mundo, Nueve reinas, El hijo de la novia, Diarios de motocicleta, Iluminados por el fuego en El secreto de sus ojos (winnaar van de Academy Award voor Beste Niet-Engelstalige film in 2009). Een nieuwe generatie Argentijnse regisseurs heeft wereldwijd de aandacht van critici getrokken. De Argentijnse componisten Luis Enrique Bacalov en Gustavo Santaolalla zijn geëerd met de Academy Award voor beste originele filmmuziek. Lalo Schifrin heeft talrijke Grammys ontvangen en is het best bekend van Theme from Mission: Impossible.

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.