January 29, 2022
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Península Valdés
Ej2Yfhuij0I

Valdés (schiereiland)

  • Argentinië

Valdés (Peninsula Valdés) is een schiereiland gelegen in de provincie Chubut (departement Biedma) in Argentinië aan de Atlantische Oceaan. Het heeft een oppervlakte van 3625 km².

Het schiereiland heeft de vorm van een paddenstoel; het wordt gevormd door de twee baaien Golfo de San Matías in het noorden en Golfo Nuevo in het zuiden, die door een smalle landtong van elkaar worden gescheiden. Het schiereiland is grotendeels vlak, droog en schaars begroeid. Er liggen enkele zoutmeren, waarvan één op 35 meter beneden de zeespiegel ligt en daarmee het laagste punt van Zuid-Amerika is. De dierenwereld op het schiereiland bestaat uit onder andere guanaco's, gordeldieren, mara's en nandoes.

Het Península Valdés is vooral beroemd om de zeer rijke en gevarieerde natuurlijke habitats van zeedieren aan de kusten. Het gebied is de thuisbasis van de zuidkaper (Eubalaena australis), een zeldzame walvis, en een voortplantingsgebied voor zeeleeuwen, zeeolifanten, pinguïns en orka's. Deze rijke dierenwereld is een trekpleister voor toeristen en natuuronderzoekers.

In de lente werpen de walvissen hun jongen in de wateren rond het schiereiland. In deze tijd reizen veel toeristen naar het gebied. Op verschillende plaatsen (o.a. Puerto Pirámides) kunnen boottochten worden gemaakt om de walvissen van dichtbij te bekijken. Valdés is uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Argentinië.

Valdés is in zijn geheel tot beschermd natuurgebied verklaard en staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst.

Criteria
  • X. Het is een gebied met een exceptionele, natuurlijke schoonheid.
Continent:
  • Zuid-Amerika
UNESCO-Regio:
  • Latijns-Amerika en Caraïben
UNESCO-Volgnummer:
937
Inschrijvingsjaar:
1999
Soort erfgoed:
Natuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Landinformatie:

Vlag

Argentinië, officieel de Argentijnse Republiek, is een Spaanstalig land in het zuiden van Zuid-Amerika, tussen de Andes en de zuidelijke Atlantische Oceaan. Het grenst aan Uruguay, Brazilië, Paraguay, Bolivia en Chili. Het land heeft 42.192.494 inwoners.
Argentinië heeft een totale oppervlakte van 2.780.400 km², het is daarmee het achtste land ter wereld naar oppervlakte en het grootste van de Spaanstalige landen. De naam van het land is afgeleid van het Latijnse woord argentum, een edelmetaal dat een belangrijke rol speelde in de opkomst van het Europese kolonialisme. Argentinië is onafhankelijk sinds 1816, daarvoor was het gedurende drie eeuwen een Spaanse kolonie.
Buenos Aires, de hoofdstad, is met ca. 3 miljoen inwoners ook de grootste stad van het land, en het metropoolgebied Gran Buenos Aires is (na São Paulo) het op een na grootste van Zuid-Amerika. Argentinië claimt ook de archipels de Falklandeilanden en Zuid-Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden, die beide onder gezag staan van het Verenigd Koninkrijk, en een deel van Antarctica.

Landoppervlakte:
2780400 km²
Hoofdstad:
Buenos Aires
Overige steden:

Buenos Aires, Córdoba, La Matanza, Rosario, Lomas de Zamora, La Plata, Mar del Plata, Salta, San Miguel de Tucumán, Quilmes, Almirante Brown

Landnummer:
54
Internetlandcode:
.ar
Aantal inwoners:
42192494
Valuta:
  • Argentijnse Peso
Taal:
Spaans
Bezienswaardigheden:

Jezuïetenmissies van de Guaraní, Cueva de las Manos, Jezuïetenkwartier en Estancias van Córdoba,Quebrada de Humahuaca, Valdés-schiereiland, Nationaal park Los Glaciares, Nationaal park Iguazú, Natuurparken Ischigualasto en Talampaya, Teatro Colón

Wetenswaardigheden:

De Argentijnse filmindustrie maakt ongeveer 80 speelfilms per jaar.De wereldprimeur voor animatiefilms lag en werd uitgebracht in Argentinië, door cartoonist Quirino Cristiani in 1917 en 1918. Sinds de jaren tachtig hebben Argentijnse films wereldwijd erkenning verworven. Voorbeelden hiervan zijn La historia oficial (Oscar voor de beste buitenlandse film in 1986), Hombre mirando al sudeste, Un lugar en el mundo, Nueve reinas, El hijo de la novia, Diarios de motocicleta, Iluminados por el fuego en El secreto de sus ojos (winnaar van de Academy Award voor Beste Niet-Engelstalige film in 2009). Een nieuwe generatie Argentijnse regisseurs heeft wereldwijd de aandacht van critici getrokken. De Argentijnse componisten Luis Enrique Bacalov en Gustavo Santaolalla zijn geëerd met de Academy Award voor beste originele filmmuziek. Lalo Schifrin heeft talrijke Grammys ontvangen en is het best bekend van Theme from Mission: Impossible.

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.