May 26, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Klooster van Geghard

  • Armenië

Het Klooster van Geghard (Armeens: Գեղարդ, wat betekent 'speer') ligt op ongeveer 40 kilometer ten zuidoosten van de stad Jerevan in Armenië. Er wordt voor het eerst naar dit klooster verwezen in documenten en inscripties uit de 7e en 10e eeuw. Volgens de traditie van Sint Gregorius de Verlichter werd het klooster gebouwd in de 4e eeuw.

Het kloostercomplex is gelegen binnen de wallen die uit de 13e eeuw dateren. Op het complex staan verschillende kerken en graven, die meeste uit steen gehakt, die de piek-periode van de Armeense architectuur laten zien.

Het complex ligt in een bijzonder natuurlijk landschap aan de ingang van de Boven-Azatvallei. Sinds 2000 is het klooster samen met de vallei toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.

Criteria
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
Continent:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
960
Inschrijvingsjaar:
2000
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.