January 17, 2021
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Kathedraal en kerken van Etsjmiadzin en archeologisch Zvartnots

  • Armenië

De Kathedraal en kerken van Etsjmiadzin en archeologisch Zvartnots is de naam van een werelderfgoed op verschillende bij elkaar horende locaties in Armenië die in 2000 zijn toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.

De locaties bestaan uit de volgende bouwwerken.

In Etsjmiadzin:
Kathedraal van Etsjmiadzin
Kerk van Sint-Gayaneh
Kerk van Sint-Hripsimeh
Kerk van Sint-Shoghakat

Zvartnots

Etsjmiadzin is een plaats waar de 'moeder' kathedraal (de troon van de Armeens-Apostolische Kerk) is gevestigd. Het was de eerste legale christelijke kerk van Armenië. De kathedraal uit de 4e eeuw is een toonbeeld van de oude Armeense architectuur. De kathedraal in Etsjmiadzin is de eerste christelijke kerk ter wereld. Het werd zeventien jaar eerder gebouwd dan de kerk in Rome.

Vijf kilometer van Etsjmiadzin liggen de ruïnes van Zvartnots. Op deze archeologische plaats zijn de overblijfselen te zien van een kathedraal gebouwd in de 7e eeuw.

Criteria
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
Continent:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
1011
Inschrijvingsjaar:
2000
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Landinformatie:

Vlag

Armenië, officieel de Republiek Armenië, is een bergachtig land in de Zuidelijke Kaukasus, gelegen in het noordoostelijke deel van het Armeense Hoogland.
Geografisch gezien behoort het land tot Azië maar in culturele en historische aspecten beschouwt het zich als behorend tot Europa en noemt zich ook (net als Georgië) een Europees land.
Armenië is sinds 2001 lid van de Raad van Europa. Staatshoofd is Serzj Sarkisian, regeringsleider Karen Karapetian. Het land grenst aan Georgië, Azerbeidzjan, Iran en Turkije. De grenzen met Azerbeidzjan en Turkije zijn gesloten vanwege een conflict over Nagorno-Karabach. De hoofdstad Jerevan is gesticht in 782 voor Christus en is daarmee een van de oudste steden ter wereld.

Provincies:

Aragatsotn, Ararat, Armavir, Gecharkoenik, Jerevan, Kotajk, Lori, Sjirak, Sjoenik, Tavoesj, Vajots Dzor

Landoppervlakte:
29743 km²
Hoofdstad:
Jerevan
Overige steden:

Jerevan, Gjoemri, Vanadzor, Etsjmiadzin, Hrazdan, Abovyan, Kapan, Armavir, Ararat, Gavar

Landnummer:
374
Internetlandcode:
.am
Aantal inwoners:
3051250
Valuta:
  • Armeense Dram
Taal:
Armeens
Bezienswaardigheden:

Klooster van Khor Virab, Kloosters van Haghpat, Klooster van Sanahin, Klooster van Geghard en Tempel van Garni, Kathedraal van Echmiatsin, Klooster van Sint Hripsime, Kathedraal van Zvartnots, Klooster van Noravank, Klooster van Tatev, Klooster van Haghartsin, Klooster van Achtala, Klooster van Ketsjaris, Kloosters van Sevan, Sevanmeer

Wetenswaardigheden:

Eten en drinken is een belangrijk onderdeel van het leven in Armenië. De Armeense keuken is gevarieerd en de gerechten worden bereid met verse ingrediënten. Traditionele specialiteiten zijn: lavash (zacht en dun brood), chechil (traditionele kaas), kufta (rauwe vleesschotel, vergelijkbaar met tartaar), ghapama (pompoenstoofpot gevuld met gekookte rijst en gedroogd fruit), harissa (gerecht met gekookte kipfillet), dolma (met gehakt gevulde druivenbladeren of koolbladeren). Van de alcoholhoudende dranken wordt vooral lokaal geproduceerde cognac, wodka en rode wijn geconsumeerd.

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.