April 18, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Kathedraal en kerken van Etsjmiadzin en archeologisch Zvartnots

  • Armenië

De Kathedraal en kerken van Etsjmiadzin en archeologisch Zvartnots is de naam van een werelderfgoed op verschillende bij elkaar horende locaties in Armenië die in 2000 zijn toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.

De locaties bestaan uit de volgende bouwwerken.

In Etsjmiadzin:
Kathedraal van Etsjmiadzin
Kerk van Sint-Gayaneh
Kerk van Sint-Hripsimeh
Kerk van Sint-Shoghakat

Zvartnots

Etsjmiadzin is een plaats waar de 'moeder' kathedraal (de troon van de Armeens-Apostolische Kerk) is gevestigd. Het was de eerste legale christelijke kerk van Armenië. De kathedraal uit de 4e eeuw is een toonbeeld van de oude Armeense architectuur. De kathedraal in Etsjmiadzin is de eerste christelijke kerk ter wereld. Het werd zeventien jaar eerder gebouwd dan de kerk in Rome.

Vijf kilometer van Etsjmiadzin liggen de ruïnes van Zvartnots. Op deze archeologische plaats zijn de overblijfselen te zien van een kathedraal gebouwd in de 7e eeuw.

Criteria
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
Continent:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
1011
Inschrijvingsjaar:
2000
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.