October 25, 2020
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Nationaal park Noel Kempff Mercado

  • Bolivia

Nationaal park Noel Kempff Mercado is een nationaal park in het noordoostelijke deel van het departement Santa Cruz in Bolivia. Het ligt op de grens van Brazilië.

Het park is opgericht op 28 juni, 1979 met de naam is "Parque Nacional Huancha", maar is later vernoemd naar prof. Noel Kempff Mercado als eerbetoon voor de inzet die hij leverde bij het onderzoek in het park.
Het nationaal park Noel Kempf Mercado bestrijkt een oppervlakte van 15.234 km². Het ligt in één van de meest biodiverse gebieden van de wereld. Bolivia staat bekend om zijn diversiteit in klimaten, fauna en flora. In het gebied van Santa Cruz de la Sierra heerst een subtropisch klimaat, het is er vochtig en warm. De temperatuur in het park ligt tussen de 25°C en 29°C, jaarlijks valt er circa 1500 mm regen. Het park heeft grote gebieden met regenwoud en herbergt vele tropische diersoorten

Criteria
  • IX. het herbergt de belangrijkste natuurlijke onderkomens voor het behoud van biodiversiteit, inclusief die welke bedreigde soorten herbergen van buitengewone, universele betekenis
  • X. Het is een gebied met een exceptionele, natuurlijke schoonheid.
Continent:
  • Zuid-Amerika
UNESCO-Regio:
  • Latijns-Amerika en Caraïben
UNESCO-Volgnummer:
967
Inschrijvingsjaar:
2000
Soort erfgoed:
Natuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Bolivia, volledig de Plurinationale Staat Bolivia is een republiek in Zuid-Amerika die grenst aan Peru, Brazilië, Paraguay, Argentinië en Chili.

Voorafgaand aan de Europese kolonisatie, was de Andes-regio van Bolivia een deel van het Inca-rijk — de grootste staat in precolumbiaans Amerika. Het Spaanse Rijk veroverde de regio in de 16e eeuw. Tijdens het grootste deel van de Spaanse koloniale periode werd dit gebied Opper-Peru genoemd. Na het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1809 volgde 16 jaar van oorlog alvorens de republiek, genoemd naar Simón Bolívar, op 6 augustus 1825 werd opgericht. Bolivia heeft geworsteld met perioden van politieke instabiliteit, dictaturen en economische ellende.

Bolivia is een democratische republiek. Het is een ontwikkelingsland, met een middelmatige index van de menselijke ontwikkeling en een armoedeniveau van 53{1868778b0ef24ece00e53609969dad8c6294dc3368eeee3e76a20c812951949f}. De belangrijkste economische activiteiten zijn onder meer landbouw, bosbouw, visserij, mijnbouw en de productie van goederen, zoals textiel, kleding, verfijnde metalen, en geraffineerde aardolieproducten. Bolivia is zeer rijk aan mineralen, in het bijzonder tin.

De Boliviaanse bevolking, geschat op 10 miljoen, is multi-etnisch, met bijvoorbeeld indianen, mestiezen, Europeanen en Afrikanen. De gesproken voertaal is Spaans, hoewel ook het Aymara, het Quechua en Guaraní officieel zijn, evenals 33 andere inheemse talen. Het grote aantal verschillende culturen in Bolivia heeft veel bijgedragen aan een grote diversiteit op gebieden als kunst, gastronomie, literatuur en muziek.

Landoppervlakte:
1.098.581 km²
Hoofdstad:
Santa Cruz de la Sierra
Overige steden:

Santa Cruz de la Sierra, La Paz, Cochabamba, El Alto, Oruro, Sucre, Tarija, Potosí, Montero, Trinidad

Landnummer:
591
Internetlandcode:
.bo
Aantal inwoners:
10.969.649
Valuta:
  • Boliviaanse Boliviano
Taal:
Spaans, Quechua, Aymara, Guaraní en 33 andere inheemse talen
Bezienswaardigheden:

De zoutvlakten van Uyuni, De hoofdstad La Paz, Rurrenabaque en het regenwoud, Het Titicacameer, Potosí

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.