Werelderfgoed
dMbRxdT2ybw
Nationaal park Uluṟu–Kata Tjuṯa
- Australië
CriteriaHet Nationaal park Uluṟu-Kata Tjuṯa (Engels: Uluṟu-Kata Tjuṯa National Park) ligt in het Australische Noordelijk Territorium, in een gebied in het centrum van het land dat ook wel het Rode Centrum genoemd wordt. Het is vooral bekend vanwege de aanwezigheid van de rots Uluṟu (vroeger bekend als Ayers Rock). Naast Uluṟu bevindt zich in het park ook de rotsformatie Kata Tjuṯa (voorheen: The Olgas).
In 1985 is dit gebied door de Australische regering teruggeven aan de Anangu, de oorspronkelijke bewoners. Zij hebben het gebied teruggeleased aan de regering voor een periode van 99 jaar. Het onderhoud en management van het park wordt door de Anangu zelf uitgevoerd.
Bij het park is een resort gebouwd waar de bezoekers kunnen overnachten en waar diverse voorzieningen aanwezig zijn.
Het park is op meerdere manieren te bereiken:
Met het vliegtuig: bij het resort is een vliegveld aanwezig waarvandaan directe vluchten naar diverse grote steden in Australië plaatsvinden.
Met de auto: vanaf zowel Darwin als Adelaide kan men over de Stuart Highway en de Lasseter Highway het park bereiken.
Met de bus: vanaf Alice Springs en andere grote steden zijn er busverbindingen naar het park.
- V. het is een bijzonder voorbeeld van een traditionele menselijke bewoning of landgebruik, dat een cultuur (of culturen) vertegenwoordigt, in het bijzonder wanneer het kwetsbaar is geworden ten gevolge van onomkeerbare veranderingen
- VI. het is direct of tastbaar verbonden met gebeurtenissen of levende tradities, met ideeën, of geloof, met artistieke en literaire werken van bijzondere universele betekenis (de commissie beschouwt dit criterium alleen als toepasbaar in bijzondere omstandigheden en alleen in combinatie met een ander cultureel of natuurlijk criterium op de lijst)
- VII. het bevat buitengewone natuurverschijnselen of gebieden van buitengewone natuurlijke schoonheid en esthetisch belang
- IX. het herbergt de belangrijkste natuurlijke onderkomens voor het behoud van biodiversiteit, inclusief die welke bedreigde soorten herbergen van buitengewone, universele betekenis
- Oceanië
- Azië en de Grote Oceaan
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.