April 29, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Australische dwangarbeiderskolonies

  • Australië

De Australische dwangarbeiderskolonies bestaan uit 11 overblijfselen van strafrechtelijke locaties, die oorspronkelijk gebouwd zijn binnen het Britse Rijk in de 18e- en 19e eeuw op vruchtbare Australische kuststroken. De gebouwen zijn verspreid over Australië, van Fremantle in West-Australië naar Kingston en Arthur's Vale op Norfolk Island in het oosten, en van de gebieden rond Sydney in Nieuw-Zuid-Wales in het noorden, naar plekken in Tasmanië in het zuiden.

Zo'n 166.000 veroordeelde mannen, vrouwen en kinderen werden tussen 1787 en 1868 naar Australië vervoerd. Elk van de locaties had een specifiek doel, zowel in termen van bestraffend gevangenschap, alsmede dwangarbeid in de vorm van bouwen aan de kolonie. De Australische dwangarbeiderskolonies presenteren de best bewaarde voorbeelden van grootschalige gevangenenlocaties.

Deze gebouwen werden in 2010 allemaal opgenomen op de werelderfgoedlijst.

Criteria
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
  • VI. het is direct of tastbaar verbonden met gebeurtenissen of levende tradities, met ideeën, of geloof, met artistieke en literaire werken van bijzondere universele betekenis (de commissie beschouwt dit criterium alleen als toepasbaar in bijzondere omstandigheden en alleen in combinatie met een ander cultureel of natuurlijk criterium op de lijst)
Continent:
  • Oceanië
UNESCO-Regio:
  • Azië en de Grote Oceaan
UNESCO-Volgnummer:
1306
Inschrijvingsjaar:
2010
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.