April 28, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Ningaloo-kust

  • Australië

De Ningaloo-kust is de benaming voor een Australische kuststrook, met inbegrip van de kustlijn, het vlak voor de kust gelegen koraalrif en de omringende watermassa, dat in zijn geheel bij de 35e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed als beschermd gebied in juni 2011 werd toegevoegd aan de lijst van het werelderfgoed van de UNESCO.[1]

Het Ningaloorif is een kustrif met een lengte van ongeveer 260 km, gelegen vlak aan de westkust van Australië, circa 1.200 km ten noorden van Perth, de hoofdplaats van West-Australië. Het is het enige rif van het kustriftype in Australië en het grootste nabij land gelegen rif. In 1987 werd het rif en het omliggende water al beschermd als het Ningaloo Marine Park.

Het gebied dat als werelderfgoed werd afgebakend, heeft een oppervlakte van 705.015 ha. Naast het marine gedeelte behoort ook aan land een beschermd gebied met ondergrondse watermassa's, opgebouwd middels karsten, grotten en waterlopen. Zowel in het water als aan land leidt dit tot een collectie van unieke fauna en flora.

Criteria
  • VII. het bevat buitengewone natuurverschijnselen of gebieden van buitengewone natuurlijke schoonheid en esthetisch belang
  • X. Het is een gebied met een exceptionele, natuurlijke schoonheid.
Continent:
  • Oceanië
UNESCO-Regio:
  • Azië en de Grote Oceaan
UNESCO-Volgnummer:
1367
Inschrijvingsjaar:
2011
Soort erfgoed:
Natuurerfgoed
Bedreiging:
Nee
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.