June 1, 2023
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Cienfuegos (stad)

  • Cuba

Cienfuegos is een gemeente en stad op Cuba aan de zuidkust van het eiland Cuba. De stad is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De naam van de stad betekent: honderd vuren. Cienfuegos is een universiteitsstad, gebouwd aan een grote tamelijk vervuilde baai met slechts een kleine strook strand op de kop van het schiereiland Punta Gorda. De boulevard richting Punta Gorda heet, net als in Havana, de Malecon. Cienfuegos, hoewel bezocht door veel individueel reizende toeristen, is nog niet ontdekt door het massatoerisme.
Het gedeeltelijk gerestaureerde centrum heeft veel statige gebouwen en kleurrijke huizen. De buitenwijken worden echter gekenmerkt door fantasieloze vervallen betonbouw.
Het Parque José Marti heeft een speciale charme. Op dit plein vindt men het Teatro Tomas Terry waar in roemrijkere tijden grootheden als Enrico Caruso en Sarah Bernhardt hebben opgetreden. Het originele Palacio de Valle in Punta Gorda is een unicum. Met zijn bombastische mix van Venetiaanse en Moorse motieven doet het aan het Alhambra van Granada denken.

Criteria
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Noord-Amerika
UNESCO-Regio:
  • Latijns-Amerika en Caraïben
UNESCO-Volgnummer:
1202
Inschrijvingsjaar:
2005
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.