September 19, 2020
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Choirokoitia
wGp_QFLtUaI

Choirokoitia

  • Cyprus

Choirokoitia is een archeologische site uit het Prekeramisch Neolithicum B in Cyprus. De plaats is gedateerd 7000 v.Chr. en staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. De nederzetting van Choirokoitia is gelegen op de helling van een heuvel in de vallei van de Maroni rivier richting zuidelijke kust van het eiland en ongeveer 6 km van de zee.

Naast de eigenlijke site werd een reconstructie van de nederzetting gebouwd volledig ingericht volgens het neolithisch model met ronde huizen in traditionele materialen uit die periode. Ook werd de oorspronkelijke flora terug aangeplant.

Criteria
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
848
Inschrijvingsjaar:
1998
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Landinformatie:

Vlag

De Republiek Cyprus is gelegen op het gelijknamige eiland Cyprus in het oosten van de Middellandse Zee, ca. 70 km ten zuiden van Turkije en 105 km ten westen van Syrië. Cyprus behoort geografisch gezien tot Azië, maar om politieke en culturele redenen wordt het soms ook tot Europa gerekend. Cyprus is sinds 2004 lid van de Europese Unie.
In 1974 werd het noordelijk deel van het eiland bezet door Turkije, sinds 1983 noemt dit deel zich de Turkse Republiek Noord-Cyprus. Het eiland is daarmee bestuurlijk in tweeën gedeeld, maar Noord-Cyprus wordt alleen door Turkije erkend.
De economie steunt op vier pijlers: toerisme, dienstensector, vastgoed en de export van agrarische producten (m.n. citrusvruchten, aardappelen, druiven, tabak). De visserij is nauwelijks van belang: de wateren rond het eiland zijn arm aan vis. Er is enige mijnbouw: koper- en ijzererts, marmer en gips.

Provincies:

Famagusta, Kyrenia, Larnaca, Limasol, Nicosia, Paphos

Landoppervlakte:
9251 km²
Hoofdstad:
Nicosia
Overige steden:

Limasol, Larnaca, Paphos, Famagusta, Kyrenia

Landnummer:
357
Internetlandcode:
.cy
Aantal inwoners:
1205575
Valuta:
  • Euro
Taal:
Grieks
Bezienswaardigheden:

Troodosgebergte, Kykkosklooster, Pano Lefkara, Pedieos, Rots van Aphrodite, Choirokoitia

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.