April 26, 2024
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Mehmed Paša Sokolovićbrug

  • Bosnië en Herzegovina

De Mehmed Paša Sokolovićbrug (Servo-Kroatisch: Most Mehmed-paše Sokolovića, Servisch: Мост Мехмед Паше Соколовића, Turks: Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü) ligt in de Bosnische plaats Višegrad en overspant de rivier Drina. De brug is in 1577 gereedgekomen in opdracht van Sokollu Mehmet Paşa die de leiding van de bouw in handen gaf van de Ottomaanse architect Sinan.

De brug bestaat uit elf bogen die ieder 11 tot 15 meter overbruggen. Drie van deze bogen zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog vernietigd, maar nadien weer hersteld. Gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn vijf bogen beschadigd, welke nadien ook hersteld zijn.

In de literatuur komt de brug terug in het boek De brug over de Drina van de Nobelprijswinnaar Ivo Andrić.

Criteria
  • II. het stelt een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoon, gedurende een tijdspanne of binnen een cultureel gedeelte van de wereld, voor ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
1260
Inschrijvingsjaar:
2007
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.