April 10, 2021
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Memphis and its Necropolis – the Pyramid Fields from Giza to Dahshur
xjzYGWddvrM

Memphis

  • Egypte

Memphis is een oud-Egyptische stad op de westelijke oever van de Nijl. De stad ligt ca. 20 kilometer ten zuiden van het huidige Caïro. Volgens de Oud-Egyptische bronnen werd Memphis door koning Menes gesticht, nadat Opper- en Neder-Egypte waren verenigd aan het begin van de Proto-dynastieke Periode. Hij bouwde een tempel voor Ptah, de nieuwe stadsgod van Memphis. De stad werd ingedeeld in het Nomen-systeem, het werd de eerste nome van Neder-Egypte.

Uit klassieke bronnen als Manetho is overgeleverd dat in de tweede dynastie werd gestart met de cultus van Apis en van Mnevis. Er is een stele teruggevonden onder regering van koning Den die naar de cultus van Apis verwijst. Dus de cultus van Apis is ouder dan overgeleverd is.

Criteria
  • I. het vertegenwoordigt een meesterwerk van een creatief menselijk genie
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
Continent:
  • Afrika
UNESCO-Regio:
  • Arabische Staten
UNESCO-Volgnummer:
86
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Egypte, officieel de Arabische Republiek Egypte, is een staat in het noordoosten van Afrika. Het land omvat ook het schiereiland Sinaï, dat geografisch bij Azië wordt gerekend. Egypte grenst aan de Middellandse Zee in het noorden, Israël in het noordoosten, de Rode Zee in het oosten, Soedan in het zuiden en Libië in het westen. Het land heeft ook nog een grensovergang met de Gazastrook.
Egypte heeft een oppervlakte van 1.001.450 km² en ruim 90 miljoen inwoners. Van de bevolking woont een groot deel in de vruchtbare omgeving van de Nijl, die ook wel de 'levensader van Egypte' wordt genoemd. Hoewel de Nijlvallei en -delta slechts ongeveer 5,5 procent van de totale oppervlakte omvatten, woont hier bijna de gehele bevolking en bevinden zich er de grote steden, zoals Caïro, de hoofdstad en grootste stad, en Alexandrië. Grote delen van de rest van het land worden bedekt door woestijnen als de Sahara.
De geschiedenis van Egypte is bijna even lang als die van de mensheid zelf; het Oude Egypte was een van de vroegste beschavingen ter wereld en is in het huidige Egypte nog terug te zien in de vorm van enkele beroemde bouwwerken, zoals de sfinx en de piramiden van Gizeh en de archeologische sites rond Luxor.

Provincies:

Minya, Al Minufiyah, Alexandrië, Al Qalyubiyah, Qina, Ash Sharqiyah, Caïro, Ad Daqahliyah, Al Buhayrah

Landoppervlakte:
1.001.450 km²
Hoofdstad:
Caïro
Overige steden:

Alexandrië, Port Said, Ismaïlia, Luxor, Suez, El-Mahalla El-Kubra, Tanta, al-Mansurah, Assioet, Hurghada, Sharm-el-Sheikh, Dahab, Taba Heights en Marsa Alam

Landnummer:
20
Internetlandcode:
.eg
Aantal inwoners:
94666993
Valuta:
  • Egyptische Pond
Taal:
Arabisch
Bezienswaardigheden:

Piramide van Cheops, Shinx van Gizeh, Karnak, Vallei der Koningen, Saqqara, Philae, Katharinaklooster, Coptic Museum, Gezira, Montazapaleis, Naama bay

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.