August 5, 2021
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Historic Centre of Salvador de Bahia
tBvsd8HCoz8

Historisch centrum van Salvador de Bahia

  • Brazilië

Salvador of Salvador da Bahia (volledige naam: São Salvador da Bahia de Todos os Santos, in het Nederlands "Heilige verlosser van de Allerheiligenbaai") is een stad gelegen in het noordoosten van Brazilië aan de Atlantische Oceaan. Ze is de hoofdstad van de deelstaat Bahia. De gangbare naam voor de stad in de spreektaal is 'Salvador', hoewel in oude documenten soms gesproken wordt van 'Bahia'.

Salvador telt 2.948.733 inwoners (volgens de volkstelling van het IBGE in 2008) en is qua inwonertal de derde stad van Brazilië, na São Paulo en Rio de Janeiro. Salvador was tot 1763 de hoofdstad van Brazilië. De stad dankt zijn naam aan het feit dat de Portugezen de baai binnenvoeren op de dag van Allerheiligen in 1501. Deze baai wordt dan ook de Allerheiligenbaai (of Bahia de Todos os Santos) genoemd. De eerste nederzetting werd gebouwd op een steile heuvel die uitkijkt over de baai met zijn haven. Deze locatie werd uitgekozen vanwege de goede verdedigbaarheid, omdat de stad in de beginperiode veel te maken had met aanvallen van indianen en Europese concurrenten. Salvador is meerdere malen vanuit Recife aangevallen door de Nederlanders, die tussen 1624-1625 en 1646-1647 de stad kortstondig bezetten.

Criteria
  • IV. het is een bijzonder voorbeeld van een type gebouw of architectonisch of technologisch ensemble of landschap, dat significante stappen in de menselijke geschiedenis voorstelt
  • VI. het is direct of tastbaar verbonden met gebeurtenissen of levende tradities, met ideeën, of geloof, met artistieke en literaire werken van bijzondere universele betekenis (de commissie beschouwt dit criterium alleen als toepasbaar in bijzondere omstandigheden en alleen in combinatie met een ander cultureel of natuurlijk criterium op de lijst)
Continent:
  • Zuid-Amerika
UNESCO-Regio:
  • Latijns-Amerika en Caraïben
UNESCO-Volgnummer:
309
Inschrijvingsjaar:
1985
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Brazilië, officieel de Federale Republiek van Brazilië, is een land in Zuid-Amerika grenzend aan Frans-Guyana, Suriname, Guyana, Venezuela, Colombia, Peru, Bolivia, Paraguay, Argentinië, Uruguay en de Atlantische Oceaan. Brazilië is met zijn 8,5 miljoen vierkante kilometer het grootste land van Zuid-Amerika, het beslaat bijna de helft van dit continent. Het is bovendien het op vier na grootste land ter wereld, alleen Rusland, Canada, de Verenigde Staten en China zijn groter.

Provincies:

Regio Noord
Acre
Amapá
Amazonas
Pará
Rondônia
Roraima
Tocantins

Regio Centraal-West
Federaal District
Goiás
Mato Grosso
Mato Grosso

Regio Noordoost
Alagoas
Bahi
Ceará
Maranhão
Paraíba
Pernambuco
Piauí
Rio Grande do Norte
Sergipe

Regio Zuidoost
Espírito Santo
Minas Gerais
Rio de Janeiro
São Paulo

Regio Zuid
Paraná.svg Paraná
Rio Grande do Sul
Santa Catarina

Landoppervlakte:
8.514.877 km²
Hoofdstad:
Brasilia
Overige steden:

Belém, Belo Horizonte, Brasilia, Campinas, Curitiba, Fortaleza, Goiânia, Guarulhos, Manaus, Porto Alegro, Recife, Rio de Janeiro, Salvador, São Paulo

Landnummer:
55
Internetlandcode:
.br
Aantal inwoners:
205.823.665
Valuta:
  • Braziliaanse Reaal
Taal:
Portugees
Bezienswaardigheden:

Iguazu watervallen, Amazone, Pantanal, Cerrado, Lencóis Maranhenses, Fernando de Noronha, Bahia

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.