August 5, 2021
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Mount Hamiguitan

  • Filipijnen

Mount Hamiguitan is een berg in de Filipijnse provincie Davao Oriental. De berg en zijn omgeving staan bekend om de hoge biodiversiteit. In het gebied leven vele zeldzame dier- en plantensoorten. Uniek is een 225 hectare groot bos met miniatuurbomen.Ook leven er diverse bekerplanten uit het Geslacht Nepenthes. Enkele daarvan, zoals Nepenthes peltata, komen alleen in dit gebied voor. Voorbeelden van op Mount Hamiguitan voorkomende zeldzame en bedreigde diersoorten zijn de Filipijnse apenarend, de Mindanao-neushoornvogel, het Filipijns spookdier, de Filipijnse vliegende hond, het Filipijns wrattenzwijn en de Filipijnse sambar. In 2006 werd er een tot dan toe onbekend knaagdiersoort ontdekt. De soort is endemisch in het gebied rond Mount Hamiguitan en werd ook vernoemd naar de berg: Batomys hamiguitan.

In 2004 werd de bergketen waartoe Mount Hamiguitan behoort, uitgeroepen tot Nationaal Park. Het park staat bekend als Mount Hamiguitan Range Wildlife Sanctuary en beslaat een gebied van 6834 hectare (68,3 km²).In 2008 werd het park door het provinciale bestuur van Davao del Sur voorgedragen voor de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Criteria
  • X. Het is een gebied met een exceptionele, natuurlijke schoonheid.
Continent:
  • Azië
UNESCO-Regio:
  • Azië en de Grote Oceaan
UNESCO-Volgnummer:
1403
Inschrijvingsjaar:
2014
Soort erfgoed:
Natuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Landinformatie:

Vlag

De Filipijnen, officieel de Republiek der Filipijnen, zijn een republiek in Zuidoost-Azië. De archipel bestaat uit 7107 eilanden, waarvan de grootste twee Luzon en Mindanao zijn. Deze beide eilanden beslaan samen zo'n twee derde van de oppervlakte van het land, dat met ongeveer 300.000 km² ruim 7 maal zo groot is als Nederland en ruim 9 maal zo groot als België. De Filipijnen hadden bij de laatste officiële census in 2015 bijna 101 miljoen inwoners.
De Filipijnen waren ruim 300 jaar lang een Spaanse kolonie, tot de archipel in 1898 aan het eind van de Spaans-Amerikaanse Oorlog in Amerikaanse handen kwam. Hoewel de Filipijnse revolutionaire beweging onder leiding van Emilio Aguinaldo op 12 juni 1898 de onafhankelijkheid uitriep, zou het nog tot 4 juli 1946 duren voor het daadwerkelijk zover was. De Filipijnen hebben door de langdurige kolonisatie door Spanje en de Verenigde Staten veel westerse kenmerken. Zo is een groot deel van de bevolking katholiek, het is na Brazilië en Mexico het grootste katholieke land ter wereld.
De Filipijnen kennen een scherpe tegenstelling tussen arm en rijk. Er is sprake van een kleine, rijke elite en een groot arm deel van de bevolking dat veelal onder het bestaansminimum leeft. De elite heeft zowel op economisch als op politiek gebied de touwtjes in handen. In de jaren 70 werd het land op dictatoriale wijze geregeerd door president Ferdinand Marcos. Diens opvolger Corazon Aquino, de eerste vrouwelijke president van het land, bracht de democratie weer terug, maar economisch herstel bleef uit. Ook werden problemen, zoals de corruptie, de ongelijke verdeling van rijkdom en het grondbezit tijdens haar regeerperiode en die van haar opvolgers niet aangepakt. De huidige president is Rodrigo Duterte. Hij werd in 2016 gekozen als opvolger van Benigno Aquino III. Hij beloofde in zijn verkiezingscampagne dat hij met harde hand zou gaan regeren, om de criminaliteit in het land een halt toe te roepen.

Provincies:

Luzon, Visayas, Mindanao

Landoppervlakte:
300000 km²
Hoofdstad:
Manilla
Overige steden:

Quezon City, Davao City, Bohol, Cebu City, El Nido, Vigan, Zamboanga City, Basilan, Coron, Makati, Pasay, Banaue

Landnummer:
63
Internetlandcode:
.ph
Aantal inwoners:
100981437
Valuta:
  • Filipijnse Peso
Taal:
Filipijns
Bezienswaardigheden:

Boracay, Chocolate Hills, Mount Taal, Mayon, Rijstterassen van Banaue, Corregidor, Rizal Park, Mount Pinatubo, Honda Bay, Manila Ocean Park, Fort Santiago, Villa Escudero, Tabon Caves

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.